23948sdkhjf

Grafen ger 3D-printad metall bättre egenskaper

Att tillsätta grafen i metallpulver vid 3D-printing kan ge förbättrade egenskaper, så som ökad hårdhet, minskad nötning och bra rostskydd. Det visar ny, svensk forskning.

Ett Vinnovafinansierat projekt inom SIO Grafen har nu visat en ny teknik för grafenbeläggning av rostfritt stålpulver för additiv tillverkning som gett mycket goda resultat.

– Metallpulvret var belagt innan printning och fungerade riktigt bra då vi testade att skriva ut kuber med olika mängd grafen. Vi såg mycket goda resultat säger Marta-Lena Antti, professor inom materialteknik vid Luleå tekniska universitet, i ett meddelande.

Upptäckten öppnar möjligheter för ett stort antal applikationer som efterfrågar hög prestanda, som inom flygindustrin, ortopedisk tillverkning och verktygs- och energisektorer.

Optimerade processparametrar för tillverkning med laser-pulverbädd och elektronståle-pulverbädd togs fram under projektets gång som visade på flera förbättringar – framför allt med laser-pulverbädd. Även metallens kornstorlek minskade när grafen tillsattes.

– Minskad kornstorlek är bra. Vi såg också att motstånd mot korrosion ökade med grafen och en markant minskad förslitningshastighet, säger Marta-Lena Antti och fortsätter:

– Det som förvånade mig mest var korrosionstestet, kuberna visade inga tecken på korrosion vilket är väldigt intressant.

Baserat på de förbättrade egenskaperna har en demonstrator tillverkats för en utvald slutanvändare och tekniken kommer nu tas vidare mot kommersialisering.

I projektet ingick Amexci, Carpenter Additive, GE Additive, Graphmatech, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och Uppsala universitet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093