23948sdkhjf

Många allvarliga arbetsolyckor inom metallindustrin

Antalet allvarliga arbetsolycksfall har ökat från 2020 till 2021, visar statistik från Afa Försäkring.

Sammanlagt godkändes 63 030 arbetsskador som inträffade eller visade sig 2021. Av totalen var 53 881 stycken arbetsolycksfall, 371 arbetssjukdomar och 8 778 färdolycksfall.

– Av de 53 881 arbetsolycksfallen var 11 783 allvarliga arbetsolycksfall, vilket innebär att de lett till mer än 30 dagars sjukskrivning eller motsvarande läkningstid, medicinsk invaliditet eller dödsfall, kommenterar Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring.

Den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall är fallolyckor, som utgör en tredjedel av alla allvarliga olyckor på arbetet.

– För män sker de flesta fallolyckor inom yrkesgrupperna betong-, bygg- och anläggningsarbete och metall- och övrigt industriellt arbete, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker, Afa försäkring.

Efter fallolyckor kommer lastningsolyckor. Främst drabbas yrkesförare och metall- och övrigt industriellt arbete och olyckan leder ofta till skador i fingrarna.

– Risken för arbetsolycksfall är högst för mansdominerade yrkesgrupper inom industri och hantverk. Högst risk för män återfinns i yrkesgrupperna byggnadsträarbetare, träindustriarbete och livsmedelsarbete. För kvinnor är risken högst i yrkesgrupperna byggnadsträarbetare, träindustriarbete och yrkesförare. 2021 var risken för män 3,3 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta. För kvinnor var risken 1,9, säger Elin Henriksson avslutningsvis i rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063