23948sdkhjf

Stilfold vill revolutionera sättet att bygga fundament

Nu vill Stilride ta sin stålteknik vidare. Genom det nya projektet ”Stil Foundations” vill de förändra och förnya fundamenten till större konstruktioner – något som ska ge stora miljövinster.

Fundament av betong innebär stor materialåtgång och inverkan på närmiljö. Stilfolds nya projekt ska härma hur rotsystem förankrar växter och träd i jorden för att bygga fundament med så låg miljöpåverkan som möjligt. Hemligheten är deras egen origamiteknik som böjer stål och andra material.

Tue Beijer, medgrundare och teknisk chef för Stilfold berättar mer.

– Ett traditionellt fundament ”tvingas” ner i marken och måste överkompenseras för att fylla sin funktion. Genom att härma rotsystem kan vi nu specialanpassa lösningar som passar perfekt på varje enskild plats, och därigenom aldrig behöva använda mer material eller göra större markpåverkan än det som faktiskt behövs.

Genom Stilfolds metod ska koldioxidpåverkan minska med 80 procent jämfört med traditionellt bygge av ett vindkrafttorn i storleksklassen 7MW, visar företagets egna beräkningar.

Stilfold Foundation innebär ett nytt sätt att bygga fundament-konstruktionen på med grund i ett antal tredimensionella stålbalkar. När balkarna placeras bredvid varandra skapas ett fundament som är robust och miljöanpassad, oavsett underlag.

– Det här gör det möjligt att bygga fundament som har optimal fördelning av last och styvhet. Framför allt gör det att vi kan spara in rejält på hur mycket material som behövs och hållbarhetsaspekten jämfört med traditionella metod är fantastiskt lovande, säger Henrik Sieurin, stål-doktor på KTH i ett meddelande från bolaget.

Resultatet innebär ett lägre behov av råmaterial, men med bibehållen eller förbättras hållfasthet där varje balk kan konstrueras med hjälp av Stilfolds origamiteknik. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079