23948sdkhjf

Rheinzink lanserar nytt grönare zinkmaterial

Hållbarhet och minskade koldioxidutsläpp genomsyrar de flesta branscher – inte minst metallindustrin. Nu lanserar Rheinzink materialet prePATINA i eco zinc, ett material med 50 procent lägre koldioxidutsläpp från produktionen.

Rheinzink, som grundades i Tyskland, arbetar uteslutande i zink och använder sig av den renaste formen av metall där råmaterialet levereras av Boliden i Sverige.

Och det är just samarbetet mellan Rheinzink och Boliden som gör det möjligt att producera plåt med lägre klimatavtryck, där produktionen drivs av vind- och vattenkraft.

– Vind- och vattenkraften är begränsad, och Boliden kan i dagsläget bara garantera att de förnyelsebara energikällorna räcker för att producera en viss mängd material. Tack vare ett gott samarbete får vi på Rheinzink ta del av den zink som Boliden kan producera med just vind- och vattenkraft. Eftersom tillgången är begränsad har vi valt att implementera det vi kallar för eco zinc i två av våra produkter, prePATINA blue grey och prePATINA graphite grey, säger Kari Koskinen som är försäljningsansvarig på Rheinzink i Sverige i ett pressmeddelande.

Jämfört med många andra metaller har zink flera hållbara egenskaper. Bland annat har zink en låg smältpunkt på 420 grader, vilket kan jämföras med stål som har en smältpunkt på över 1000 grader och aluminium som smälter vid 650 grader.

Zinkens låga smältpunkt innebär att det krävs mindre energi i tillverkningen, för att smälta och bearbeta metallen. Utöver det är zink också underhållsfritt och 100 procent återvinningsbart.

– Många känner inte till att Rheinzink hämtar sitt material från Sverige, från Boliden. Vi köper nästan 90 procent av vårt material därifrån, och råmaterialet levereras till vår fabrik som stora tackor. Boliden är än så länge det enda företaget i världen som kan leverera zink producerat med vind- och vattenkraft. Mest troligt kommer tillgängligheten att öka inom kort. Vi hoppas det, vi skulle gärna vilja kunna använda eco zinc i alla våra produkter. Nu ökar också kunskapen om hållbara material hos arkitekter, och fler och fler efterfrågar material som vår eco zinc, säger Kari Koskinen.

På svensk mark har Bevego ett nära samarbete med Rheinzink, som lagerhåller och distribuerar deras produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062