23948sdkhjf

Stålåret 2023: Mer positivt än väntat

Max Fjaestad, produktchef för tunna och platta stål på BE Group, har sammanställt en marknadsanalys med både framtidsutsikter och tillbakablickar. Rubriken har han döpt till "Mer positivt än väntat – åtminstone inom industrin."

När han ser tillbaka på kvartalet som gått upplever han att vi nu ser en lugnare marknad, jämfört med föregående år då krigsutbrottet i Ukraina ledde till hamstring. Därmed är läger mer positivt än förväntat, speciellt inom industrin.

Max Fjaestad tar även upp de gröna alternativen av plåt baserade på skrot med betydligt lägre utsläpp av fossil koldioxid. Däremot, menar han, finns det inte tillräckligt med skrotråvara för att täcka dagens behov av stål. "Om den gröna plåten kräver skrot som annars skulle blivit balk, stång eller armering och dessa material måste tillverkas från malmråvara med högre utsläpp som följd blir det inte bättre för planeten", skriver han.

I analysen tar Max Fjaestad även upp att de Europeiska stålverkens branschorganisation, Eurofer, i början på maj skrev i sin prognos att den skenbara konsumtionen, det vill säga den volym de säljer till antingen lagerhållning eller konsumtion, blir en procent lägre 2023 jämfört med 2022. 

Stämmer det, kommer det betyda att försäljningen kommer att öka något under det andra halvåret, jämfört med första. Eurofer spår också en ökning för 2024 med 5,4 procent, jämfört med 2023.

Avslutningsvis skriver Max Fjaestad att analysfirmor som S&P Platts och MEPS visar att spotpriset för platta produkter har fallit under andra kvartalet. "Det råder en dragkamp mellan ökad tillgång av importerad plåt och europeiska verk som har hög beläggning, bland annat på grund av driftstörningar hos några stora aktörer."

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.187