23948sdkhjf

Northvolt får kritik – handlar smutsiga metaller

Det gröna batteriföretaget Northvolt köper en del av sina råvarumetaller från ryska Nornickel, världens största producent av nickel – ett företag som under årtionden smutsat ned miljön. Nu får Northvolt kritik av bland annat den internationella miljöorganisationen Bellona.

Det rapporterar P4 Västerbotten och hänvisar till en granskning gjord av Kaliber i P1. 

I granskningen kommenterar Niklas Zandén, professor i företagsekonomi, som bland annat forskat kring företagsetik Northvolts agerande. Han menar att företaget satt sig själva i en jobbig sits.

– Man har satt sig själv i en svår situation där man valt en leverantör som under lång tid har blivit anklagad för en mängd olika problem i relation till både de sociala aspekterna och miljömässiga aspekterna, säger han till Kaliber.

Även en av Bellonas grundare Frederic Hauge, som P4 Västerbotten talat med, ifrågasätter Northvolts agerande och menar att Nornickel är de en av de mest chockerande platserna i världen som fortfarande orsakar stora föroreningar.

Han säger också att det är svårt att hävda att man bygger världens grönaste batterier om man samarbetar med en aktör som ryska Nornickel.

Även om Northvolt har börjat fasa ut sin ryska leverantör till följd av kriget, borde man aldrig börjat handla av dem, menar Frederic Hauge.

Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt, berättar för Kaliber att de är medvetna om att det finns utmaningar lokalt, och att det är därför som Northvolt tycker att det är viktigt att vara med och påverka som en ny marknad till miljöförbättringarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.753