23948sdkhjf

VBN Components nya investering ger bättre legeringar

VBN Components, som sedan starten 2008 satsat på hårda, additiva tillverkade legeringar, har nyligen invigt en ny värmebehandlingsmaskin.

VBN Components är placerade i Uppsala och tillverkar extremt nötningståliga material. Bland annat är företaget kända för ”världens hårdaste stål”, Vibenite® 290, och ”världens första 3d-printade hårdmetall”, Vibenite® 480.

Nu har en ny värmebehandlingsmaskin, en URQ-HIP (Uniform Rapid Quenching-Hot Isostatic Pressing) installerats på företaget som kan värmebehandla, snabbkyla och "HIP:a". Detta gör att VBN kan garantera porfrihet i materialen men framför allt kommer man kunna utveckla legeringarna ytterligare.

De medför en viktig hållbarhetsaspekt. Förutom minimering av onödig värmning och minskade transporter har den nya maskinen försetts med ett återvinningssystem för processgasen, något som minskar miljöpåverkan ytterligare.

– Vi har länge planerat för en URQ-HIP på företaget, så det betyder mycket att den nu finns på plats! Framför allt är vi glada över att ha integrerat ytterligare en del av produktionskedjan, så att vi kan korta våra leveranstider markant, säger Magnus Bergman, vd på VBN Components i ett pressmeddelande från företaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063