23948sdkhjf

Experter inom termisk sprutning till Högskolan Väst

I höst står Högskolan Väst som värd för ”Thermal Spray of Suspensions & Solutions Symposium & EBCs” – en av världens främsta konferenser om termisk sprutning. Det är första gången den arrangeras utanför Nordamerika.

Bakom konferensen står ASM International, världens största organisation för materialforskare inom metaller.

Runt 100 forskare, produktutvecklare och andra experter inom termisk sprutning världen över kommer att samlas på Högskolan Väst för att utbyta kunskaper och erfarenheter.

Höganäs AB, MetTech, NASA och General Electric är några av industriaktörerna.

– Vi är oerhört stolta över att stå som värd för den här konferensen. Även om Högskolan Väst är ett av Sveriges yngsta lärosäten så driver vi spetsforskning inom termisk sprutning, speciellt inom suspensionssprutning och suspensionslösningar som är temat för den här konferensen, säger Shrikant Joshi, professor i termisk sprutning.

Vad innebär då termisk sprutning? Tekniken används för att addera ytskikt på olika komponenter så att egenskaperna förbättras eller så att nya funktioner tillkommer. Det kan användas vid såväl nyproduktion, som till reparation och underhåll.

Flyg- och rymdindustrin använder bland annat tekniken för att minska utsläppen av klimatskadliga ämnen i jet- och dieselmotorer.

– Vår forskning inom termisk sprutning spänner över en rad olika applikationer. Man kan använda tekniken för att förbättra produkter och öka deras livslängd på många olika sätt. Det kan handla om allt från att utveckla effektivare gasturbiner i elkraftverk, till att rena förorenat vatten i vattentankar, avslutar Shrikant Joshi pressmeddelandet.

Konferensen går av stapeln den 12–13 september.

Så funkar termisk sprutning:

Termisk sprutning kan enkelt beskrivas som att man sprutmålar en komponent. Man använder ett upphettat material i pulverform som i hög hastighet skjuts på den yta man vill klä in. När det landar på ytan deformeras pulverpartiklarna och smetas ut som en tunn pannkaka som sedan stelnar. Man kan spruta flera lager ”pannkakor” och bygger då steg för steg upp en ny starkare yta.

Vanliga material är metall, metallegeringar, kompositer, keramer och polymerer. Det pulveriserade materialet kan även blandas med en vätska och användas för så kallad suspensionssprutning.

Högskolan Väst

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063