23948sdkhjf

Xylem i samarbete med ABB

50 stycken Globen fyllda med vatten. Så mycket ska Xylem pumpa bort från ett dagbrott i Svappavaara
LKAB planerar att öppna tre nya gruvor i Svappavaara och på så sätt öka sin produktion av järnmalm med 35 procent till 37 miljoner ton järnmalmsprodukter per år. En av dessa gruvor är fyndigheten vid Leveäniemi. Här påbörjades produktionen i ett dagbrott 1964. Arbetet lades ned vid lågkonjunkturen runt 1983. Sedan vattenfylldes dagbrottet. Leveäniemis dagbrott är 110 meter från toppen till botten och beräknas innehålla 110 miljoner ton järnmalm. Rörledningen ut till pråmen med den flytande pumpstationen. Dagbrottet är fyllt med 30 miljoner kubik vatten. Det tar två år att tömma.

30 miljoner kubikmeter
För att kunna komma åt den åtråvärda malmen måste först dagbrottet tömmas, vilket beräknas ta två år. I september 2012 startade tömningen. Xylem har levererat en totallösning innehållande pumpar och omrörare för att undvika isbildning.

- Vi har haft cirka 25 underentreprenörer som hjälpt oss med att skapa anläggningen och ABB är en av de största, berättar Xylems projektledare Robert Nyberg i ett pressmeddelande.

Xylem och ABB har tidigare samarbetat i många projekt, bland annat har ABB levererat motorer till Xylems pumpar och Robert Nyberg kände sig trygg med att ha ABB som partner:

- De har även bidragit med många kreativa lösningar för att optimera anläggningen. Bland annat kom ABB:s medarbetare med idén om fjärrstyrning. På några minuter kan man nu på distans ändra vattenflödet, säger han.

Anläggningen är fullt automatiserad och ABB:s lösning med att vattenflödet kan regleras automatiskt via fjärrstyrning har inneburit att Xylem inte behöver ha någon driftpersonal på plats förutom vid ronderingar.

Gränsvärden för vattnet
Anläggningen är anpassad för att kunna variera utflödet i recipienten (Liukattijokki, ett biflöde till Torne älv) med mellan 0,2 och 1 kubikmeter per sekund.

ABB:s styrsystem 800xA optimerar anläggningen så att den kan drivas så effektivt som möjligt i enlighet med det börvärde som ställts in.

- När vi kör på högsta växeln motsvarar det fem badkar i sekunden, säger Robert Nyberg.

Pumparna arbetar dygnet runt och tömningen sker helt odramatiskt.

Det största projektet

Anläggningen är baserad på en flytande pumpstation ute på dagbrottet och en pumpstation i land. Från den flytande pumpstationen går det cirka 700 meter dubbla rör, vidare upp på en ramp som leder till en landbaserad pumpstation. Från denna pumpstation löper en 960 meter lång rörledning som används för att pumpa upp vattnet till en högpunkt, varifrån det sedan leds i en fem kilometer lång självfallsledning ner till Liukattijokki.

Xylem har tidigare tömt dagbrott, bland annat i Dannemora i norra Uppland och Syd Varangergruvan i Kirkenes.

- Men detta är det största projektet av det här slaget som vi varit involverade i, avslutar Robert Nyberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125