23948sdkhjf

Forskare undersöker nya hållbara tekniker för litium-utvinning

Litium har blivit en alltmer eftertraktad metall – mycket på grund av det ökande antalet elbilar på världsmarknaden. Nu arbetar forskare med att hitta nya tekniker för att framställa metallen.

Teague Egan, tidigare Tesla-investerare som nu startat EnergyX, menar att litium aldrig behövts på denna nivå tidigare, vilket innebär att det inte finns så mycket forskning och utveckling på området. Där såg han en möjlighet att återuppfinna hur det produceras. Det skriver Dagens PS.

EnergyX består av forskare och ingenjörer som tillsammans producerar litium genom att spruta in saltlösning under jordens yta. På så sätt undviker man öppna dammar som idag är det vanligaste sättet att utvinna metallen på, skriver Business Insider.

Sättet att bryta litium på har i stort sett varit oförändrat i årtionden. Antingen sker det genom brytning i öppna dagbrott eller genom att pumpa in saltvatten i stora avdunstningsdammar där solens strålar hjälper till att koncentrera metallen.

Genom att EnergyX istället använder direkt litiumextraktion kan man dra ut mycket mer litium på kortare tid och slipper avdunstningsdammarna helt, skriver Dagens PS.

Det är helt avgörande att hitta nya tekniker att utvinna litium på eftersom metallen blir mer och mer efterfrågan på världsmarknaden. Under detta och nästa årtionde förutspås hundratals nya gruvor behövas, vilket innebär att människor och natur nära gruvorna drabbas av kemikalier som läcker ut. Även ursprungsbefolkningar drabbas när markområden tas i bruk.

Tekniken EnergyX utvecklat innebär att saltvatten sprutas in som absorberar litium, vilket innebär att minimalt med färskvatten och kemikalier används, menar bolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096