23948sdkhjf

Stor ökning i industrins lager

SCN presenterar nya siffror som indikerar stor ökning i industrins lager
Industrins lager ökade med 8,1 miljarder kronor under första kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal. Ökningen motsvarar en uppgång med 3,9 procent i volym.

Positiv utveckling
Efter en stor nedgång under fjärde kvartalet 2012 vände utvecklingen i industrins lager återigen upp. Lagerförändringen för insatsprodukter så väl som för färdiga varor och produkter i arbete bidrog båda till den positiva utvecklingen. Lagernivån för insatsprodukter ökade med 2,4 miljarder kronor, medan lagernivån för färdiga varor och produkter i arbete ökade med 5,7 miljarder kronor.

Uppgången skedde inom tillverkningsindustrin där en majoritet av delbranscherna uppvisade en positiv utveckling. Störst var uppgången i industrin för petroleumprodukter med en uppgång på 1,9 miljarder kronor, följt av läkemedelsindustrin med en uppgång på 1,6 miljarder kronor. Av de delbranscher inom tillverkningsindustrin som hade en negativ utveckling var minskningen störst inom stål- metallverk.

Uppgifterna för första kvartalet 2013 är preliminära. Sedan förra publiceringen har förändringen i de totala lagren fjärde kvartalet 2012 reviderats upp med 0,5 miljarder kronor till en nedgång på 11,9 miljarder kronor.
Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08