23948sdkhjf

Kopparbrist sätter den gröna omställningen i gungning

Koppar spelar en central roll i den gröna omställningen men världen över råder stor brist på metallen.

Rio Mining Group öppnade i början av 2023 sin nya koppargruva i Gobiöknen, skriver Dagens PS och hänvisar till Bloomberg.

Gruvan Oyu Tolgoi i Mongoliet är nyckeln till företagets hårda arbete för att minska beroendet av järnmalm och expandera i koppar.

I samband med att efterfrågan på koppar ökar, kommer utbudet till stor del troligen att komma från gruvor som denna – på torr mark, långt under jord. Vilket innebär tekniskt komplicerade, utanför traditionella kopparjurisdiktioner och i länder där regeringen på ett svartsjukt sätt bevakar sina naturresurser. Det skriver Dagens PS.

Wood Mackenzies analytiker tror att det kommer saknas sex miljoner ton koppar om tio år, vilket motsvarar 12 nya gruvor i Oyu Tolgoi-klass.

Men den kapaciteten finns inte. Bloomberg NEF uppskattar att efterfrågan på koppar till 2040 kommer att växa med 53 procent, men utbudet av gruvor endast kommer att stiga med 16 procent.

De största gruvföretagen kraftsamlar och har lett till Glencore Plc:s bud på Teck Resources Ltd, som länge brutit koppar, och guldbolaget Newmont Corps jättebud på Newcrest Mining Ltd, som bryter både ädelmetaller och koppar.

Utöver det har BHP Group Ltd nyligen avslutat förvärvet av kopparproducenten Oz Minerals.

Även om affärerna går i lås kommer kopparbristen av bestå. Att starta ny gruvdrift är dyrt, komplicerat och tidskrävande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078