23948sdkhjf

Katalysatorstölderna har ökat med 10 000 procent senaste åren

Antalet katalysatorstölder har skjutit i höjden de senaste åren. 2022 stals katalysatorer till ett värde av 146 miljoner i Sverige. 

Antalet katalysatorstölder kan de senaste åren beskrivas som explosionsartad med en ökning på 10 000 procent de senaste fyra åren. Det visar en ny rapport från försäkringsbolaget If:s årliga bilbrottsbarometer.

Under förra året rapporterades 7 791 katalysatorstölder i Sverige, varav fler än hälften av stölderna sker i Stockholms län och i Skåne.

Enligt Larmtjänst är Sverige och Storbritannien bland de värst drabbade länderna. En anledning bakom de skyhöga stöldsiffrorna är de höga priset på ädelmetaller, som rodium och palladium.

Tjuvarna kan smälta ner och sälja metallerna dyrt på världsmarknaden. Även bristen på katalysatorer kan ligga bakom de många stölderna.

– En del i ökningen och stabiliseringen kan vara att detta har hamnat i självsvängning. Den akuta bristen på katalysatorer driver upp efterfrågan även på den lokala marknaden. Det kan vara uppåt ett halvårs väntetid för att få fram en ny katalysator och det skapar en hög efterfrågan och stort behov på marknaden, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Aluminiumverket tecknar nytt energiavtal
Mekanisk industri i investeringsbolagets blickfång
Stålet SSAB Zero till Alfa Lavals värmeväxlare
Återvinningsföretaget utökar – stärker sin järn- och metallhantering i väst
Då inviger stålföretaget elektrolysanläggningen: "Först i världen"
Stilfold vill revolutionera sättet att bygga fundament

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125