23948sdkhjf

Plåt och patent – så kunde Boxicon halvera sin miljöpåverkan

Boxicon, som tillverkar fastighetsboxar, har med ett gediget miljöarbete kunnat halvera sin miljöpåverkan. Bland annat genom att få patent på en ny konstruktion. För oss berättar vd Olle Årman om miljösatsningen.

En fastighetsbox består traditionellt av en tung och svetsad plåtram där det sitter en eller två svetsade centraldörrar, fästa med gångjärn. I varje dörr sitter också egna gångjärn. För att få plats med, och ge styrka nog, för de tunga dörrarna krävs en hel del material och svetsning – vilket kräver manuellt arbete.

Olle Årman berättar om en ny materialbesparande konstruktion som företaget fått patent på.

– Vi har fått patent på en C-formad centraldörr, där luckor och centraldörr sitter i samma gångjärn. Det gör att vi får ner materialmängden med minst 20-50 procent jämfört motsvarande modeller. Vi behöver heller inte några svetsar, eftersom konstruktionen är lättare. Ändå har vår modell det bästa inbrottsmotståndet enligt tester hos Rise, Sveriges tekniska forskningsinstitut, av alla modeller på marknaden.

Den nya konstruktionen kräver mindre manuellt arbete, något som innebär att boxen kan tillverkas i Sverige.

– Mindre material gör att vi kan välja dyrare material, med lägre CO2-halt och bättre styrka. Vi använder DC01 i våra inomhusmodeller, och Magnelis i våra utomhusmodeller, båda Europeiska plåtar av hög kvalitet och med lägre klimatpåverkan än de som producerar i Kina eller Östeuropa. 

Den lokala tillverkningen betyder mindre transporter. För den plåtintensiva delen av produktionen har Boxicon valt miljöcertifierad energi från vindkraft för att ytterligare minska klimatpåverkan.

– Totalt är vår miljöpåverkan minst 50 procent lägre än de fastighetsboxar som tillverkas i lågkostnadsländer. För kunden innebär konstruktionen att de får en bättre produkt, till ett lägre pris och att deras projekt får en lägre miljöpåverkan, avslutar Olle Årman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094