23948sdkhjf

Fossilfritt stål ska bidra till byggbranschens klimatarbete

Peab och SSAB startar 18 månaders forskningsprojekt för att undersöka hur stål producerat med HYBRIT-teknologi kan bidra till att minska bygg- och anläggningsbranschens klimatpåverkan.

Bygg- och fastighetssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges inhemska koldioxidutsläpp, och produktionen av byggmaterial och produkter utgör den största andelen av klimatpåverkan vid nyproduktion.

Målet med det nya forskningsprojektet är att fastställa hur mycket det fossilfria stålet kan bidra till att minska bygg- och anläggningsbranschens klimatavtryck i Sverige.

– Det känns väldigt spännande att vara igång med forskningssamarbetet runt fossilfritt stål som är en naturlig utveckling av den goda relation Peab och SSAB redan har. Förhoppningen är ju att våra resultat blir en viktig pusselbit för hela byggbranschens klimatarbete framöver, säger Anna Högberg, klimatspecialist på Peab.

För närvarande saknas det kvantifiering av potentialen för fossilfritt stål producerat med HYBRIT-teknologin inom bygg- och anläggningssektorn, både på projektnivå och nationell nivå. Information om klimatbesparingar vid ny teknik är av stor vikt för bland annat beslutsfattande och som underlag för planering av klimatstrategier samt formulering av politiska styrmedel och standardisering.

– Vi har tidigare gjort grova beräkningar utifrån en typisk kontorsbyggnad som visade att 90 procent av konstruktionsstålet i en konventionell stålstomme kan bytas ut till fossilfritt vätgasreducerat stål. Det bedöms ge en klimatreduktion på mer än 70 procent jämfört med konventionellt stål. Det är väldigt hoppfullt – så det blir spännande att se resultaten när vi nu räknar i detalj på detta i betydligt större skala, säger Jonas Larsson, miljöchef på SSAB.

Peab blev 2021 det första byggbolaget att ingå partnerskap med SSAB kring fossilfritt stål utvecklat med HYBRIT-teknologin. Partnerskapet innebär att Peab säkrar tillgång till stålet från och med 2026. Resultatet från forskningsprojektet förväntas bli en viktig del i arbetet mot en klimatneutral byggsektor till 2045, uppger Peab i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094