23948sdkhjf

Fortsatt många katalysatorstölder

Katalysatorer är ett eftertraktat stöldobjekt för många tjuvar. Statistik från Larmtjänst visar att nivåerna på anmälda stölder fortfarande ligger på en hög nivå.

Under årets första tre månader anmäldes 2 038 katalysatorstölder. Det är en liten ökning jämfört med samma period 2022. Enligt Larmtänst omfattar statistiken skador anmälda till försäkringsbolagen. Därmed finns inte fordon som saknar försäkring för den typen av skador med. Det är ädelmetallerna i katalysatorerna som gör att de är stöldbegärliga.

– Råvarupriset på ädelmetallerna Rodium och Palladium gick upp kraftigt under 2021, men nu kan vi se en viss nedgång av priset vilket framöver skulle kunna ha en positiv effekt på stöldutvecklingen, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst, i en kommentar.

Framförallt är det Toyota Prius av årsmodell 2004 - 2010 som är utsatt för stölderna. Polisregion Stockholm, Syd och Väst är de mest drabbade områdena med 493, 551 och 387 stölder var. Skadekostnaderna för stölderna under den nämnda perioden uppgick till 39 miljoner kronor. Det är samma nivå som förra året.

– Vid en stöld är det tyvärr inte bara att byta komponenten. Eftersom katalysatorn är en del av avgassystemet så kan man behöva byta hela systemet. Det finns även sensorer som sitter vid katalysatorn som kan behöva bytas och allt detta gör ju så att kostnaderna blir höga vid varje stöld, säger Fredrik Lindstedt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08