23948sdkhjf

Metallarbetare extra drabbade av amputationsskador

En ny rapport från Afa Försäkring analyserar allvarliga arbetsolyckor som lett till amputationsskador. Vanligast är att förlora ett finger vid en allvarlig arbetsolycka som lett till en traumatisk amputation och extra utsatta är yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete.

– Metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och livsmedelsarbete är de yrkesgrupper som drabbas oftast av amputationsskador vid olyckor med maskiner för bearbetning och framställning. Olyckor med handhållna verktyg och maskiner är vanligast inom metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och betong-, bygg- och anläggningsarbete, säger Emil Askestad som är analytiker och statistiker på Afa Försäkring i ett pressmeddelande.

Andra vanliga orsaker till amputationsskador är klämskador, hantering av dörrar och portar samt att lasta, lossa, lyfta och bära tunga föremål.

I rapporten beskriver en man i åldern 56–64 år som arbetar inom metall- och övrigt industriellt arbete en händelse som ledde till amputationsskador:

– Jag höll på att kapa vinkeljärn i bandsågen och när vinkeljärnet sågades i 45 grader höll det på att glida under bandsågsbladet. Jag stoppade i all hast handen under bandsågsbladet för att rädda vinkeljärnet. Strax efter, när jag skulle spola av handen, insåg jag att fingrarna hade sågats av och låg kvar vid sågen.

Statistiken visar att det mellan åren 2012 och 2021 inträffade över 1 400 allvarliga arbetsolyckor som ledde till amputationsskador. Med rapporten hoppas Afa Försäkring kunna bidra till ökad medvetenhet och förebyggande arbete på arbetsplatsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078