23948sdkhjf

Storstrejk drabbar Hydros aluminiumproduktion

Idag, måndag den 17 april, kommer över 25 000 fackförbundsmedlemmar gå ut i strejk i Norge. Detta då partnerna inte kommit överens om löneförhöjningar. Strejken kommer att påverka verksamheten vid aluminiumverken Hydro Karmøy och Hydro Årdal.

Affärsvärlden skriver att löneuppgörelsen är en så kallad mellanuppgörelse, vilket betyder att det endast förhandlas om löner. Det är första gången som en strejk utlyses under en mellanuppgörelse.

På sin hemsida skriver Norsk Hydro att anställda organiserade i fackförbunden Industri Energi och FLT på Hydro Karmøy och Hydro Årdal kommer att gå ut i strejk successivt, eftersom en nedtrappning av produktionen kräver betydande arbetsinsatser från operatörerna vid aluminiumverken.

Vidare skriver bolaget att processen kommer att ta flera månader. Påverkan kommer att regleras av ett avtal som anger hur den ska minska på ett ansvarsfullt sätt och hur parter ska bidra.

Även sjöfarten kommer att vara begränsad för både Hydro Årdal och Hydro Karmøy under strejken, vilket kommer att leda till försenade leveranser.

Skulle aluminiumproduktionen minska vid anläggningarna kommer den kraft som normalt skulle användas i produktionen att säljas vidare.

Till sist skriver Norsk Hydro att även företagsanställda som arbetar på ekonomiavdelningen på Sunndalsøra och som är organiserade i Handel og Kontor, fackförbundet HK, också strejkar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Aluminiumverket tecknar nytt energiavtal
Mekanisk industri i investeringsbolagets blickfång
Stålet SSAB Zero till Alfa Lavals värmeväxlare
Återvinningsföretaget utökar – stärker sin järn- och metallhantering i väst
Då inviger stålföretaget elektrolysanläggningen: "Först i världen"
Stilfold vill revolutionera sättet att bygga fundament

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093