23948sdkhjf

Boliden och Alfa Laval i kopparsamarbete

Nu ska Bolidens återvunna koppar med låg koldioxidhalt användas i Alfa Lavals värmeväxlare. Målet är att ha producerat en värmeväxlare med Bolidens koppar under 2023.

Avtalet partnerna emellan möjliggör för Alfa Laval att tillverka värmeväxlare med lägre koldioxidhalt, vilket är en del i företagets plan för att uppnå koldioxidneutralitet till år 2030.

– För att driva omställningen mot ett mer hållbart samhälle är det viktigt att vi hittar partnerskap och samarbeten som kompletterar de ambitioner vi har som bolag. Genom att kombinera Bolidens Low-Carbon, kommenterar Tom Erixon, vd och koncernchef för Alfa Laval samarbetet.

Bolidens Low-Carbon Copper framställs från koppar som utvinns i norra Sverige med ren energi, vilket gör att detta råmaterial ger ett av de lägsta koldioxidavtrycken bland förädlad koppar i världen. Kopparn kommer huvudsakligen att användas i Alfa Lavals lödda värmeväxlare för uppvärmning, kulning, förångning och kondensering i flera applikationer, däribland värmepumpar.

– Med vår Green Transition Metals-portfölj skapar vi en grund för Europas klimatomställning då den representerar några av de mest hållbara alternativen på marknaden. Om vi vill möjliggöra morgondagens samhälle måste vi börja idag, och Alfa Laval drar nu nytta av det faktum att vårt erbjudande redan är tillgängligt. I och med det så är de del av att leda industrin i rätt riktning, säger Mikael Staffas, vd för Boliden i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metso lanserar återvinningsprocess för svart batterimassa
H2 Green Steel samarbetar med Luleå Hamn
Industrins lager ökade 2023
Krönika: OT-säkerhet en nationell angelägenhet
De vill stärka startups i framkant
Inget järnmalm från LKAB för H2 Green Steel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093