23948sdkhjf

Ukrainas stålverk avgörande i kriget

Nyligen utsattes staden Zaporizjzja för en rysk missilattack som dödade två civila. Men stålverket i staden är i full gång igen.

Och stålverket i Zaporizjzja betyder mycket för Ukraina i kampen mot den ryska invasionsstyrkan. 

Vad en skottsäker väst är för en soldat, är metallindustrin för Ukraina, enligt norska NRK Dagsrevyen. 

Detta och de många andra stålverken i Ukraina kommer att vara centrala för återuppbyggnaden av landet när kriget en dag är över. Men just nu behövs stålindustrin i kriget.

– Vi är nästan uppe i förproduktionsnivån, som är 9 000 ton per dag, säger Oleksandr Lotenkov på stålverket i Zaporizjzja.

Stålverket ligger i närheten av där en rysk missil träffade ett bostadsområde och dödade två personer förra helgen. Den ukrainska staden ligger nära fronten och är ofta utsatt för ryska attacker.

Zaporizhstal stålverk är Ukrainas fjärde största stålproducent med en årlig kapacitet på 4,5 miljoner ton stål, 3,3 miljoner ton tackjärn och 4,1 miljoner färdiga stålprodukter. Med denna kapacitet är stålverket det 54:e största i världen.

Företaget är Ukrainas enda tillverkare av kallvalsad plåt, som används i biltillverkning, samt plåt och polerat rostfritt och legerat stål. Zaporizhstal ligger i en region med den högsta elproduktionen per capita i Ukraina, nära råvaruleverantörer och stålkonsumenter (rör- och maskinbyggnadsföretag). Företaget grundades 1933.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Aluminiumverket tecknar nytt energiavtal
Mekanisk industri i investeringsbolagets blickfång
Stålet SSAB Zero till Alfa Lavals värmeväxlare
Återvinningsföretaget utökar – stärker sin järn- och metallhantering i väst
Då inviger stålföretaget elektrolysanläggningen: "Först i världen"
Stilfold vill revolutionera sättet att bygga fundament

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109