23948sdkhjf

Olofsfors Ukrainapannor ska stötta landet

Stålföretaget Olofsfors AB har börjat tillverka stekpannor till behövande i Ukraina. Ukrainapannorna ska kunna användas till de vedkaminer som tidigare skickats till landet – och som även är inspiration till initiativet.

Det var när media började skriva om att flera företag i Sverige tillverkat vedkaminer till Ukraina som tankarna om att själva bidra startade hos de anställda på Olofsfors. De ville skapa ett komplement till vedkaminen och samtidigt använda företagets kunskaper om stål. Där och då föddes idén om stekpannan.

– Redan måndagen därefter tog en av Olofsfors produktutvecklare fram en första ritning för det som internt kom att kallas för Ukrainapannan. Plåt köptes in, ritningen förfinades och vi tog fram egna pressverktyg, säger vd Urban Hadarsson. 

Han fortsätter:

– Det är viljan att hjälpa människor i nöd, och något som passar ihop med vedkamin-engagemanget. Det är även något som passar för vår produktion.

Fredrik Haldammen, produktutvecklingschef, berättar mer om Ukrainapannan.

– Stekpannan är flexibelt utformad för många användningsområden. Ungefär som en Muurikka-panna med ben, för användning över eld samt på de kaminer som tillverkats till Ukraina. Den ska också gå att använda som en vanlig stekpanna inomhus.

Olofsfors tar kostnaden för plåt, pressverktyg, maskintid och arbetstid och medarbetarna hjälper till frivilligt på sin fritid för att packa pannorna inför transport.

Det är Örnsköldsvikbaserade hjälporganisationen Filippus som ska ta stekpannorna till Ukraina. De har redan genomfört flera hjälpinsatser på plats efter krigsutbrottet.

Olofsfors kommer även att tillverka pannor som de anställda erbjuds köpa. Intäkterna från försäljningen ska skänkas till Filippus och förhoppningen är att få in 50 000 kronor.

– Vi kommer att fortsätta tillverka pannor och i första hand sälja dem internt, där pengarna oavkortat ska gå till hjälpinsatser i Ukraina. Vi diskuterar även möjligheten att till exempel sälja dem på mässor framöver, men det är inte tagit något beslut ännu, avslutar Urban Hadarsson samtalet med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109