23948sdkhjf

Full rulle hos Hjulsbro Steel

Hjulsbro Steel i utanför Linköping importerar varje år runt 30 000 ton valstråd, från Tyskland och Spanien, via Norrköpings Hamn. Valstråden mellanlagras i hamnen och lastas sedan till fabriken med bil medan en liten del exporteras.

Hjulsbro Steel har funnits i över hundra år och har gått från att tillverka spik till att göra spännarmering till byggelement. Nu finns den nya produkten Green Strand, tillverkat av 70 procent återvunnet stål, också i produktportföljen. Det skriver Norrköpings Hamn som träffat företaget, i ett pressmeddelande.

– För två år sedan skeppade vi kanske två containers per månad till USA, förra året var vi uppe i 20 och nu handlar det om 30–40 containers i månaden året ut. Vi säljer cirka 35 procent av våra produkter i Sverige och resten, 65 procent fördelas på Baltikum, Nordeuropa och USA. Vi ser också Norge som en potentiellt växande kund, säger Ivan Kaic, vd på Hjulsbro Steel. I Norden är vi den enda tillverkaren i vår nisch, våra konkurrenter finns ute i Europa.

Han berättar att de ser positivt på framtiden med en ambition att öka produktionen. Därför håller företaget just nu på att färdigställa en utbyggd fabriksyta på 2 500 kvadratmeter där en ny produktionslina ska installeras.

Som om inte det vore nog lanserades Green Strand i början på januari i år – en spännlina tillverkad av 70 procent återvunnet stål och producerad enbart med förnyelsebar energi. Med den minskas koldioxidutsläppen med 50 procent jämfört med traditionella spännlinor.

– Vi är med i Linköpingsinitiativet, ett lokalt nätverk av företag som arbetar för ett koldioxidneutralt Linköping 2025. Vår verksamhet är mycket energikrävande och vi har genom olika initiativ lyckats sänka vår elförbrukning med 5 procent. Det låter kanske inte mycket men sett i perspektivet av att vi är en av Linköpings större elförbrukare är det en rejäl minskning. Det går kanske inte så fort som vi skulle önska men hela den gröna omställningen har tagit fart och vi fortsätter arbeta efter vår hållbarhetsstrategi och energiplan, säger Ivan Kaic avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Aluminiumverket tecknar nytt energiavtal
Mekanisk industri i investeringsbolagets blickfång
Stålet SSAB Zero till Alfa Lavals värmeväxlare
Återvinningsföretaget utökar – stärker sin järn- och metallhantering i väst
Då inviger stålföretaget elektrolysanläggningen: "Först i världen"
Stilfold vill revolutionera sättet att bygga fundament

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078