23948sdkhjf

Metallpulver nästa steg för Outokumpu

Nu tar Outokumpu steget in i metallpulverbranschen för additiv tillverkning. Pulvret ska tillverkas på företagets anläggning i tyska Krefeld med start i april 2023.

Produktionen av metallpulver kommer att stärka företagets hållbarhetsarbete genom att använda stålskrot från lokal produktion för att ta fram nya lösningar till marknaden – som idag efterfrågar metallpulver.

– Vi har sett hur intresset för metallpulver och 3D-printing ökad kraftigt under senare år, men det är fortfarande så att utbudet av olika stålsorter inom rostfritt varit begränsad, säger Marie Louise Falkland, Senior Technical Manager på Outokumpu till oss.

Hon fortsätter:

– Vi inom Outokumpu har en ypperlig produktportfölj av olika legeringar för olika krav. Därför ser vi det som en möjlighet att kunna erbjuda stålpulver som ett komplement till våra nuvarande produktformer.

Outokumpu kommer främst att tillverka metallpulver som idag inte finns att tillgå på marknaden. Pulvret ska vara lämpliga för företag som sysslar med additiv tillverkning (AM), metallformsprutning (MIM), bindemedelsjetting (BJ) och varmisostatisk pressning (HIP) för att producera krävande applikationer.

Genom att använda metallpulver kan producenter tillverka delar med högre komplexitet, lägre vikt och kortare ledtider, vilket gör att störningar i leveranskedjan minimeras.

– I den nära framtiden kommer den uppskattade totala produktionskapaciteten att vara cirka 330 ton årligen. Vårt mål på längre sikt är att dra nytta av lärdomarna och bygga upp våra FoU-kunskaper så att vi kan stödja kundresan med expertis, utveckling av nya material, flexibilitet och anpassning för olika former av pulvermetallurgiteknik. I vår framtidsvision ska vi kunna betjäna våra kunder på ett sådant sätt att de kommer till oss med ett problem och går därifrån med en lösning, säger Thomas Anstots, President BL Advanced Materials på Outokumpu.

Företaget har ingått ett partnerskap med teknikleverantören SMS Group och EaaS-avtalet (Equipment as a Service) kommer säkerställa en kontinuerlig linjeoptimering och ett nära samarbete i pulververksamheten mellan leverantör och producent de kommande åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.13