23948sdkhjf

Lundin Minings jätteaffär – köper koppargruva i Chile

Lundin Mining köper en majoritet, 51 procent, av den chilenska koppargruvan Caserones från japanska JX Nippon Mining & Metals.

Köpeskillingen är 9,8 miljarder kronor. Lundin Mining kommer inledningsvis betala cirka 800 miljoner dollar för att sedan betala 150 miljoner dollar löpande under sex år.

Peter Rockandel, vd för Lundin Mining, kommenterar förvärvet i pressmeddelandet.

– När förvärvet av Caserones avslutas lägger vi till ytterligare en långlivad koppargruva av materialstorlek och med betydande tillväxtpotential till vår portfölj, i en region där vi har stor kunskap och erfarenhet. Caserones-teamet har uppnått betydelsefulla operativa förbättringar de senaste åren, och vi kommer att arbeta för att låsa upp ytterligare uppsida genom våra starka tekniska resurser och befintliga närvaro i regionen. Den initiala kontrollerande andelen ökar vår exponering mot vad vi tror är ett växande koppargruvdistrikt i toppskiktet. Vi behåller möjligheten att ytterligare öka vårt ägande under de närmaste åren till ett attraktivt pris. Förvärvet befäster ytterligare Lundin Minings position som en växande global producent av koppar när världen går över till en framtid med lägre koldioxidutsläpp.

Med start ett år efter förvärvet har också Lundin Mining rätt att förvärva ytterligare 19 procent av Caserones för 350 miljoner dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078