23948sdkhjf

Ny milstolpe för AP&T – och en tillbakablick

Hösten 2022 nådde AP&T en ny milstolpe då företaget fick order på sin 150:e presshärdningslinje. 

Beställare nummer 150 i ordningen var Liuzhou Saike, ett dotterbolag till en av Kinas största biltillverkare, SAIC Motor.

Idag är det 20 år sedan företaget började satsa på presshärdning. Mats Lindman, försäljningschef på AP&T berättar i ett pressmeddelande hur allt började.

– År 2002 fick vi fick en förfrågan om vi kunde leverera en press och några linjärrobotar till en linje som skulle användas för presshärdning av stötfångardetaljer till Ford Mustang i USA. Det blev ett lyckat samarbete som gjorde att vi beslutade oss för att öka vårt processkunnande. Vi insåg att här fanns en stor potential.

Två år senare genomfördes den första större presshärdningsaffären under eget namn, när amerikanska Benteler Automotive lade en order på tre produktionslinjer. Året efter beställde de en ny linje till sin anläggning i Kina.

Idag är Kina deras absolut största marknad. Samma presshärdningslinje som installerades 2005 är fortfarande i full drift.

År 2006 tog Bao Steel, världens tredje största tillverkare av stålplåt, kontakt med AP&T. Mats Lindman var med även på den tiden.

– De ville lära sig mer om möjligheterna med presshärdning. För att demonstrera tekniken och testtillverka olika detaljer för Bao Steel byggde vi upp en komplett linje i vår anläggning. Det resulterade så småningom i order på flera linjer till dem i Kina.

Efter ett tag växte eterfrågan i Europa och USA och automotiveindustrin åkte upp på första plats över AP&T:s största kundkategori.

Linje 150 ska tas i drift i sommar vid Liuzhou Saikes anläggning i Liuzhou, Kina.

Och framtiden för presshärdning, hur ser den ut?

– Under pandemin planade efterfrågan ut för en tid, men nu pekar kurvorna uppåt igen. Det gäller både uppgraderingar av befintliga linjer och nyförsäljning. Så visst har presshärdning framtiden för sig, säger Mats Lindman avslutningsvis i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metso lanserar återvinningsprocess för svart batterimassa
H2 Green Steel samarbetar med Luleå Hamn
Industrins lager ökade 2023
Krönika: OT-säkerhet en nationell angelägenhet
De vill stärka startups i framkant
Inget järnmalm från LKAB för H2 Green Steel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125