23948sdkhjf

Metallindustrin: Kollektivavtalets lägsta lön går inte att leva på

När priset på mat, el och boende skjuter i taket har många svårt att klara av ekonomin, trots en heltidstjänst. Inom flera yrken går inte kollektivavtalets lägsta lön att försörja sig på.

16 718 kronor efter skatt. Så mycket behöver en 25-åring som bor i en etta i Stockholm för att klara av att betala hyra, mat och hushållsutgifterna, visar uppgifter hämtade från Konsumentverkets referensvärden. Det innebär att personen måste tjäna 20 147 kronor i månaden för att klara ekonomin, skriver tidningen Arbetet.

Inom IF Metalls stål- och metallavtal ligger minimilönen på 19 974 kronor.

Tidigare räckte minimilönen för att klara betala hyra, mat och hushållskostnader, räknat på lönerna som gäller från och med våren 2022, men med dagens prishöjningar krävs mer i lön, skriver Arbetet.

I de allra flesta branscher är det bara ett fåtal personer som har kollektivavtavtalets lägsta lön, den stora majoriteten tjänar mer. Facken i industrin kräver att avtalets lägsta löner ska höjas med 1 600 kronor.

Arbetet har pratat med Veli-Pekka Säikkälää, IF Metalls avtalssekreterare, som menar att kravet inte tagits emot väl av arbetsgivarna.

– De vill hålla nere de lägsta lönerna, det är en gammal inställning. Men jag är förvånad över att de inte förstår det speciella behovet i tider med hög inflation. Att de inte visar mer mänsklighet.

Arbetets beräkning:

Vi har utgått från en 25-åring som är singel och bosatt i Stockholm. Personen betalar skatt i Stockholms stad och är inte medlem i Svenska kyrkan.

  • Mat (all mat lagas hemma): 3 630 kronor (Konsumentverkets siffra)
  • El, försäkringar, medier och andra hushållskostnader: 3 710 kronor (Konsumentverket)
  • Individuella kostnader som kläder, telefon, hygien och fritid: 2 350 kronor (Konsumentverket)
  • Kollektivtrafik: 970 kronor (SL-kort 30 dagar)
  • A-kassa och fackavgift: 490 kronor (avser Kommunal)
  • Hyra för en etta i Storstockholm: 5 568 kronor i månaden

(Enligt SCB var medelhyran 2022 för en etta i Storstockholm 5 331 kronor. Den hyran har vi räknat upp med 4,45 procent, vilket är den höjning Hyresgästföreningen och de tre allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm förhandlat fram)

Summa: 16 718 kronor. Det förutsätter en lön på 20 147 kronor före skatt.

Arbetet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078