23948sdkhjf

Skolministern på besök hos Plåt & Ventbyråns Branschskola

Förra veckan besökte skolministern Lotta Edholm (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Anledningen var den akuta kompetensbristen och hur man kan stärka branschskolans roll.

Besöket gjorde hon tillsammans med departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunstyrelsen i Katrineholm, Ewa Callhammar. 

2 000 plåtslagare och 1 200 ventilationsmontörer beräknas behövas på tre års sikt för att möta kundernas behov. Men endast hälften förväntas utbilda sig inom områdena, skriver Plåt & Ventbyrån i ett pressmeddelande.

– Trots att företagen inom plåt- och ventbranschen är akut drabbade av kompetensbristen så finns det alldeles för få utbildningsplatser runt om i landet. Branschskolan måste får en tydligare roll i att fler utbildar sig till plåtslagare och ventilationsmontörer. Därför är det bekymmersamt att det saknas politiska beslut som stärker branschskolan och dess förutsättningar att ännu bättre bidra med kompetent personal till små yrken, säger Niklas Angelöf utbildningsrådgivare hos Plåt & Ventbyrån.

I debatten som förts hänvisar skolministern till att fler ska välja utbildningar genom riksrekrytering eller att arbetet med regionala planeringsunderlagen ska hjälpa kompetensbristen. En lösning som inte fungerar till små yrken.

Men det finns potential i Sveriges 100 gymnasieskolor med inriktning mot bygg- och anläggningsprogrammet, som inte idag erbjuder plåtslagarutbilning. Däremot krävs tydlig styrning från politisk håll för att huvudmän ska se fördelarna. 

– Idag är kunskapen om möjligheten för låg och många huvudmän uppfattar kostnaden för hög för att skicka elever till branschskolan. Trösklar som måste sänkas. Nu ser vi fram mot fortsatta diskussioner med skolministern om hur vi tillsammans arbetar för att fler ska utbilda sig till plåtslagare och ventilationsmontörer, säger Niklas Angelöf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.113