23948sdkhjf

ABB når ännu en milstolpe inom HVDC

ABB når ny rekordhög spänningsnivå för HVDC Light® på ±320 kV – mer än 50 procent högre än det tidigare rekordet. Utvecklingen har främst skett i Ludvika
ABB har nått ännu en milstolpe i utvecklingen av överföringstekniken HVDC Light®. Med en spänningsnivå på ±320 kilovolt (kV), sätter företagets senaste innovation nytt rekord för spänningsnivån på HVDC teknik baserad på spänningsstyva strömriktare (voltage-sourced converters, VSC). Det tidigare rekordet låg på ±200 kV och sattes också av ABB. Innovationen kommer att möjliggöra mer än 50 procent högre överföringskapacitet samtidigt som överföringsförlusterna blir lägre än 1 procent per strömriktarstation.

Nytt koncept
Den nya HVDC Light-stationen ligger vid transformatorstationen Dörpen West i norra Tyskland och är byggd på beställning av den nederländsk-tyska kraftoperatören TenneT. Stationen utgör den mottagande änden av överföringslänken DolWin1, som ska integrera 800 MW havsbaserad vindkraft från Nordsjön i det europeiska kraftnätet, och som har den nya spänningsnivån ±320 kV.

Framstegen har gjorts med hjälp av vidareutvecklad strömriktarteknik, ett nytt ventilkoncept, ökad halvledarprestanda och bättre styrsystem. Denna innovation kommer att ge fart åt utvecklingen av flerterminalssystem och sammankopplade HVDC-nät, där ABB nyligen bröt historisk mark genom att presentera sitt teknikgenombrott – hybridbrytaren för HVDC.

- Denna senaste innovation stärker vår ledande ställning inom HVDC och vårt beslut att fortsätta utveckla denna viktiga teknik. ABB är unikt positionerat i det här segmentet med egen tillverkning av strömriktare, kablar och halvledare – alla nyckelkomponenter i ett HVDC-system, säger Hanspeter Faessler, chef för ABB:s affärsenhet Grid Systems som ingår i divisionen Power Systems i ett pressmeddelande.

Läs mer om: ABB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078