23948sdkhjf

ABB förvärvar Power- One

ABB förvärvar Power-One för att bli en global ledare inom växelriktare för solcellssystem
ABB och Power-One, en ledande leverantör av lösningar inom förnybar energi samt effektiv energiomvandling och styrning av elkraft, meddelade idag att företagens styrelser har kommit överens om en affär, i vilken ABB förvärvar Power-One för 6,35 dollar per aktie kontant, motsvarande ett bokfört värde av 1,028 miljoner dollar.

Global aktör
Affären skulle positionera ABB som en ledande global leverantör av växelriktare för solceller – den ”intelligenta” delen i ett solcellssystem - på en marknad som beräknas växa med över 10 procent per år fram till 2021 enligt Internationella energirådet (IEA). Denna snabba tillväxt drivs av ökande efterfrågan på energi, speciellt på tillväxtmarknaderna, stigande elpriser och allt lägre kostnader för tekniken.

- Solceller blir en allt viktigare del i omställningen till framtidens energimix eftersom de är ett allt konkurrenskraftigare energislag i elnätet. Power-One är ett välskött företag med högt anseende vad gäller teknisk innovation med fokus på de attraktiva och intelligenta komponenterna inom solcellsbaserad solkraft. Power-One och ABB i kombination ligger helt i linje med vår strategi för 2015 och innebär en storskalig global aktör som kan konkurrera framgångsrikt och skapa värde för kunder, medarbetare och aktieägare, säger Joe Hogan, koncernchef för ABB i ett pressmeddelande.

Power-One har ett av marknadens mest heltäckande erbjudanden av växelriktare för solceller, från lösningar för småhusmarknaden till stora kraftbolagsapplikationer, samt en bred global tillverkning. Företaget har också ett utbud av kraftlösningar som angränsar till ABB:s verksamhet inom energiomvandling. Power-One har nästan 3 300 medarbetare, främst i Kina, Italien, USA och Slovakien. Under 2012 genererade företaget ett resultat före räntor, skatt och avskrivningar (EBITDA) på 120 miljoner dollar från en försäljning på cirka 1 miljard dollar.

- Den här affären tillför betydande värde för våra aktieägare och kommer att ge Power-One möjlighet att öka företagets tillväxttakt. Tillsammans kan vi bättre tillgodose den ökande globala efterfrågan på innovativa, förnybara energilösningar och bli en globalt ledande aktör. Jag är övertygad om att ABB är rätt partner och tidpunkten är idealisk för våra två företag att ena sina styrkor, säger Richard J. Thompson, koncernchef för Power-One.

Innovation
- Kombinationen av dessa två framgångsrika företag kommer att skapa en betydande värdedriven tillväxt baserad på innovation – vilket betyder att solomriktare erbjuder möjligheter för differentiering – global räckvidd, hög kvalitet och tekniskt ledarskap. Förvärvet stödjer divisionens strategiska satsning på energi och målet att bygga vidare på vår starka ställning inom kraftelektronik, säger Ulrich Spiesshofer, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion, i vilken Power-One komm förnybar er att integrera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.098