23948sdkhjf

IF Metall säger nej till avtalsförslag

IF Metall avvisade på påskdagens kväll den slutliga hemställan från de opartiska ordförandena, opo.
Avtalsförslaget, som var på tre år, innebar ett avtalsvärde på totalt 6,6 procent. Fördelningen mellan löneökningar och kostnaden för varianter av arbetstidsförkortningar skiljer sig mellan avtalsområdena. På det största avtalsområdet, Teknikavtalet, var löneökningarna enligt förslaget 6 procent och kostnaden för delpensionslösning 0,6 procent.

- Nivån på löneökningar är för låg. Dessutom saknas förbättringar av föräldralönen, vårt krav om en försäkring med utbyggnad från fem till sex månader ligger fast. Det är den enskilt viktigaste åtgärden för ökad jämställdhet, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

- Vår ambition är fortfarande att träffa ett avtal. Vi kommer därför att fortsätta kontakterna på annandag påsk och vi menar att företagen har en högre betalningsförmåga utan att jobben och svensk konkurrenskraft är hotad, säger Anders Ferbe.

Avtalslöst tillstånd
När avtal inte kunnat träffas den 31 mars råder nu avtalslöst tillstånd från den 1 april. De opartiska ordförandena ska enligt industriavtalet kalla till partsgemensamma överläggningar. Dessa ska ske inom sju kalenderdagar.

För eventuella konfliktåtgärder är det sju arbetsdagars varseltid.

Om opo anser att det är till gagn för en uppgörelse kan de skjuta upp varslad stridsåtgärd till alla möjligheter till en lösning är uttömda, dock längst i sju kalenderdagar. Om varsel läggs under de partsgemensamma överläggningarna kan opo skjuta på varslet i längst 14 kalenderdagar.

Även övriga fackförbund i Facken inom industrin sade nej till avtalsförslaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094