23948sdkhjf

Operatörens idé belönad i tävlingen Industrins hållbarhetspris

Jimmy Jansson på Larssons i Bjärred Mekaniska kom med en idé om vändskär som används vid fräsningsarbete, en idé som nu har uppmärksammats.
Vid fräsningsarbete har hittills vändskären kasserats när hörnen ansetts nerslitna. Operatören Jimmy Jansson på Larssons i Bjärred Mekaniska Verkstad fick plötsligt en idé.

Hans patenterade innovation gör att skären nu kan användas lika länge till. Idén belönades nyligen i tävlingen Industrins hållbarhetspris.

Kostnaderna för de vändskär som används vid fräsningsarbete är inte oansenliga.

På Larssons i Bjärred Mekaniska Verkstad, en av landets mest renommerade – med uppdrag inom flyg-, livsmedels- och läkemedelsindustrin – arbetar operatören Jimmy Jansson.

– Jag skulle som vanligt slänga några kasserade vändskär i skrotlådan. Plötsligt slog det mig att de skulle kunna användas lika länge till, om de bara gick att köra åt andra hållet, berättar Jimmy vars nu patenterade innovation nyligen belönades i tävlingen Industrins hållbarhetspris, säger Jimmy Jansson i ett pressmeddelande.

Årets industrihjälte nr. 2
Tävlingen arrangeras av tidningarna Kemivärlden Biotech och Process.

Jimmy Jansson fick en hedrande andraplats i kategorin Årets Industrihjälte, totalt nominerades 400 innovatörer.

– Vi gav Jimmy fria händer att utveckla sin idé. Resultatet är fräskroppen Ecogreenmill som gör det möjligt att även köra vändskären i vänstervarv, säger företagets VD Henrik Larsson som tillägger att besparingarna är stora, inte minst för miljön.

– Många verkstäder har en skrotlåda med gamla vändskär. Innehåller den exempelvis fem kilo blir lådan plötsligt värd 100 000 kronor. Förutom att man med en liten insats kan gör stora besparingar, bidrar Ecogreenmill till en hållbarare miljö med tanke på mindre utvinning av skadliga tungmetaller, miljöpåverkande transporter med mera, förklarar han.

Kostnaden kan halveras
Däremot erkänner Henrik Larsson att alla verkligen inte hoppar jämfota av glädje över fräskroppen Ecogreenmill. Vändskärstillverkarnas försäljning påverkas givetvis negativt.

– Eftersom kostnaden för vändskär kan halveras, insåg vi tidigt att alla inte skulle välkomna denna nyhet. Vi har därför varit extra noga med att under två år skaffa fram tester och referenser på regelbunden användning.

Resultaten är entydiga – kvaliteten och finishen är lika bra som med nya vändskär.

Kreativ medarbetare
Att Jimmy Jansson fick sin idé var egentligen ingen överraskning. Han är känd som en ovanligt kreativ medarbetare och har ytterligare två patent på gång. Dessutom är öppenheten och resurserna för innovation och kreativitet en bärande del av företagskulturen på Larssons i Bjärred Mekaniska Verkstad.

– Det kändes roligt att som operatör bli nominerad till priset, tillsammans med ingenjörer och uppfinnare från några av landets största industrikoncerner, avslutar Jimmy Jansson.

Jimmy Jansson

Jimmy Jansson







Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094