23948sdkhjf

1 200 vindkraftverk till Piteå kommun

Ett av Europas största industriprojekt startar i Piteå. Vindkraften har haft en trevande start i Sverige, men nu verkar det som om möjligheterna öppnas. Vid en presskonferens på Hästberget, som ligger i Markbygden utanför Piteå, offentliggjordes idag ett av Europas största industriprojekt.
Mitt ute i det som kallas Sveriges bästa vindkraftsfyndighet signerades idag kontrakten mellan Markbygden Vind AB och tyska industrijätten ENERCON . Markbygdens Vind AB ägs av Svevind AB .

Avtalet omfattar dels ett sammarbete mellan de två bolagen dels en leveransgaranti som säkrar leveransen av de ca 1 200 vindkraftsmaskiner som tillsammans ska producera totalt 12 -14 TWh. Detta motsvarar energikonsumtionen i ca 2 milj. villor (Exkl. uppvärmning) eller om man så vill ca 50 % av Sveriges totala mål för vindkraftsproduktion . Enligt planen ska installationen av de första tolv verken vara igång redan i höst i det område i Markbygden som kallas Dragaliden.
Projektet beräknas pågå fram till slutet av 2020.

För oss i vindkraftbranschen känns det här naturligtvis jättebra. Vi får mer kraft att agera och uppbyggnaden av vindbaserad energiproduktion i Sverige får en riktig knuff framåt, konstaterar Wolfgang Kropp som är huvudägare i och VD för Svevind AB.
I samband med undertecknandet av kontraktet mellan de två bolagen överlämnades också en miljökonsekvensbeskrivning till Piteå Kommuns kommunalråd Peter Roslund som fanns på plats.

Det här är stort för Sverige och stort för Piteå. Piteå står idag värd för en rad olika energiprojekt och totalt ser vi en stark framtid som energistad. Norra Sverige har ju en viss tradition när det gäller att vara energileverantörer. Vi var tidigt ute med vattenkraften och av detta har vi lärt oss en del. Den här gången ska vi ta till vara våra egna intressen på ett bättre sätt, säger Peter Roslund och får medhåll av Norrbottens Landshövding Per Ola Ericsson som också fanns med under dagen.

ENERCON är idag världens fjärde största tillverkare av utrustning för vindkraft och har varit involverade i ett stort antal projekt. Dagens kontrakt innebär en ny nivå på engagemanget och tillför en ny och kraftfull dimension då det gäller vindkraftsetableringar.

Nyhet från Svevind
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156