23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Världskändis med lokal tradition

Äkta, jordnära, pålitlig. Alla känner vi till den, klassikern med det röda skaftet. Vi tänker förstås på Morakniv, kändisen från hjärtat av Dalarna.

Redan på slutet av 1600-talet fanns knivar i var och varannan gård i Moratrakten. Ett par hundra år senare försökte ett gäng dalkarlar göra sig en inkomst på att tillverka knivar av spillvirke från skogsindustrins timmerkälkstillverkning. Ungefär i samma veva började svenskt stål uppmärksammas för sin höga kvalitet.

Men stålet var dyrt. Och vid värmebehandling blev det sprött. Arbetskraften var däremot billig. En finurlig gubbe, kanske Finn-Anders Andersson, kom på att man kunde välla ihop olika stålkvaliteter till laminatstål. Resultatet blev en lättslipad, billig och hållbar kniv.

– Där och då grundades de värderingar som Morakniv står för än idag. Traditionen är viktig. Morakniv är starkt förknippad med midsommar i Dalarna. Den står för det äkta, jordnära, rejäla. Inga höga hästar här inte, säger Thomas Eriksson, produktchef och delägare i Morakniv AB.

Från rulle till kniv
Varje år tillverkas fyra miljoner Moraknivar – varenda en av dem i fabriken i Mora, från ax till limpa. Hela 70 procent går på export, över hela världen.

– Fabriken ligger vägg i vägg med kontoret, det tar mig 30 sekunder att springa över dit. Närheten ger flexibilitet och möjlighet till snabba förändringar, säger Thomas.

Utöver deras klassiska Morakniv, Classic nr 1, finns en mängd modeller och storlekar inom användningsområden som sport och fritid, kök och restaurang, polis och militär, slöjd och hantverk, med mera. 

– Slöjdknivar ökar mest just nu. Det finns forskning som visar på att täljning är utmärkt terapi, berättar Thomas.

Vägen från stål till kniv omfattar många moment. Stålet kommer till fabriken på rulle i olika bredd, tjocklek och kvalitet. Det stansas ut och värmebehandlas i flera steg. Strukturen omvandlas och materialet kyls ner, allt beroende på hur produkten ska användas. Sedan är det dags för slipning, bryning, polering och skaftning. 

– Alla träskaft monteras för hand medan plastskaft gjuts på bladtången i hel- eller halvautomatiska formsprutor, säger Thomas. 

Slutligen förpackas, etiketteras, och distribueras produkterna innan de hamnar i kundens händer.

”Vi förstår varann”
Moraknivs samarbete med Bodycote går enligt Thomas tillbaka till ”tidernas begynnelse”. Flera av de företag som idag är en del av Morakniv har arbetat med bolag som köpts upp av Bodycote.  

Idag har Morakniv flera egna värmebehandlingsutrustningar, men Bodycote hjälper till att kapa topparna när man inte hinner med, till exempel vid nylanseringar. Bodycote ansvarar även för värmebehandling av de isborrsskär som tillverkas av Morakniv. Själva isborrtillverkningen, Mora ICE, såldes 2013. 

–  Det känns väldigt bra med Bodycote, vi har mycket gemensamt. Liksom vi värnar de om stålets historia och har som företag en lång och stark tradition. Om något krånglar finns de alltid nära till hands. Bodycote vet vad de pratar om. Vi förstår varann helt enkelt, säger Thomas. 

Bodycote AB
Box 124
Besöksadress: Spadegatan 23
424 23 Angered
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5560778028

Tipsa en kollega

0.047