23948sdkhjf

Prestigefyllt pris designat och framställt av Swerea SWECAST

| Medlemsnyhet | Företag RISE SWECAST AB

I år fick Swerea SWECAST äran att producera Sveriges mest prestigefyllda designpris, Design-S. 45 sandgjutna S i återvunnet aluminium tillverkades under stort hemlighetsmakeri och delades ut på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm under sommaren.

Allt från fönstertillverkare till glaskonstnärer fanns på plats på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm en kväll i juni för att ta emot Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse Design-S, Swedish Design Awards. I samband med prisutdelningen hölls även ett seminarium på ämnet ”Design for change”. Dag Holmgren från Svenskt Aluminium och Jon Haag som är ansvarig för utveckling av testbäddar på RISE deltog under seminariet.

Prisutdelningen hålls vartannat år och S:et har varje gång samma design men tillverkas i olika material, som trä, komposit och keramik. I år tillverkades det alltså i återvunnet aluminium.

– Gjutformarna designades efter en CAD-modell och sedan skapades formarna i 3D-skrivaren av kvartssand och ett kemiskt bindemedel. Efter det fylldes formarna med smält aluminium. För att sedan få fram den speciella lystern som karakteriserar aluminiummetallen så polerades delar av ytan, berättar Åsa Lauenstein.

Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form. Åsa Lauenstein och Andreas Lindberg Pruth från Swerea SWECAST var på plats på Kulturhuset för att se priserna delas ut.

– Det var fantastiskt spännande och roligt att få vara med på prisutdelningen och se S:en delas ut. Gjutning är en metod som inte alla känner till så varje tillfälle att föra fram gjutning och gjutna material är välkommet, berättar Åsa Lauenstein på Swerea SWECAST.

 


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
RISE SWECAST AB

Box 2033
Tullportsgatan 3
550 02 Jönköping
Sverige
RISE SWECAST AB

Tipsa en kollega

0.106