23948sdkhjf

RFR Solutions - Nu effektiviserar de produktionen.

| Medlemsnyhet | Företag TRUMPF maskin ab

Mot målet RFR Solutions 4.0

RFR Solutions i Landskrona tillverkar enbart inom rostfritt och är på området experter specialiserade på lösningar inom krävande och komplexa områden där slutprodukten ska hantera de mest tuffa situationer och innehåll.

Nu effektiviserar de produktionen ytterligare mot målet - RFR Solutions 4.0

Väldefinierad marknad - rostfritt som gemensam nämnare

Mats Orup, VD på RFR har en lång bakgrund inom svensk industri. Han fick 2009 uppdraget att ta sig an verksamheten och utveckla den långsiktigt. RFR är från början en traditionell sydsvensk underleverantör med ursprungligt säte i livsmedelsindustrin. Idag är man en mindre aktör inom Livsmedel och har tagit sig an Medicinteknik, Energi och Miljö, med rostfritt som den gemensamma nämnaren. Att kartlägga marknaden så här var första steget i en vad vi kallar tre stegs raket berättar Mats.

 

Vi är en helt ren verkstad som enbart tillverkar i rostfritt och det har öppnat upp vägar till många nya kunder. Kraven på materialet är många och höga och det är oerhört svårbemästrat - i vissa tillfällen ska det klara extremt kraftiga temperaturvariationer, vara helt rakt, vattentätt eller klara tillsättning av hög energi, och då rör det alltid på sig. Det innebär att behovet av kompetensen inom hantering av rostfritt är mycket stort idag och ökar hela tiden. Vi har därmed även tagit ett aktivt val att inte tillverka några egna produkter, säger Mats.

 

Livsmedel, Energi, Medicinteknik och Miljö

Inom Livsmedel tillverkar man exempelvis komplexa fryshus i rostfri sandwichkonstruktion med en den stora utmaningen med variation i temperatur på hela 100 grader. De jobbar i minus 40 grader och rengörs i plus 60 grader, berättar Mats. Det innebär en enorm förändring för materialet och vi är väldigt nöjda med hur vi har löst det. Nu går vi in i nästa stora projekt med Uppsala universitet och CERN i Frankrike där vi ska klara att jobba ner till 2 Kelvin dvs. ca. minus 270 grader. Inom Energi arbetar vi bland annat inom biogas, olja, och kärnkraft och samarbetar exempelvis med ESS och SKB. ESS är en internationell forskningsanläggning som är under uppbyggnad i Lund. Vad gäller Miljö har vi bland annat engagerat oss i vattenrening tillsammans med ett Innovationsföretag som tagit fram en prototyp som ska användas för att avlägsna samt återvinna fosfor och kväve ur avloppsvatten. Inom Medicinteknik så jobbar vi med exempelvis med produkter som man finner i strålningsapparater som används vid cancerbehandling.

 

Processer och profilering med kompetens som konkurrenskraft

I steg två har vi jobbat med att se över processer, organisation och vår profilering, berättar Mats. Namnet bytte vi 2011 från Rostfria Svetsmekano i Landskrona till RFR Solutions. Varumärket utlovar ”Stainless Steel Excellence”, vilket innebär att man måste besitta hög kompetens och utvecklas hela tiden för att klara behoven att leverera högsta kvalitet. Vi är en lärande organisation och bygger upp och systematiserar en kunskapsbank som hela tiden fylls på, säger Mats. Idag är vi 47 anställda och satsar på personal med stort ansvar, som vill bli utmanade och hitta nya lösningar.

 

Nära samarbete med forskningsanläggningar och universitet

Vi är stolta över att samarbeta med tre stora forskningsanläggningar i världen och tre stora svenska universitet, berättar Mats. Universiteten är Lund som arbetar med maskin-bearbetning av alla olika varianter och tjocklekar inom rostfritt. Uppsala universitet jobbar med rostfria lösningar i kryomiljö ner till 2 kelvin, exempelvis i gigantiska acceleratortunnlar och via Luleå universitet förkovrar vi oss inom lasersvetsning. Vi arbetar nära våra kunder inom många känsliga områden och vi måste ha den kompetens som krävs, säger Mats. Då behöver vi dessa fantastiska samarbetspartners. Vi har även ett kontor på Medicon Village i Lund. Det är kompetens som är och ska vara vår konkurrenskraft och inget annat.

 

Effektiviserar produktionen

Det tredje steget i processen som man är mitt uppe i just nu är att bygga om och effektivisera produktionen. Men en satsande fastighetsägare utvecklar vi lokalerna och gör om hela flödet. Vi river ner så mycket väggar vi kan och ser till att få en riktigt bra takhöjd och lyftkapacitet. Hela råvaruinflödet kommer vi att ha på ett och samma ställe där 400 ton per år snurrar. Vi bygger nya moderna kontor och centralt i vår produktion ska vi ha vår personalmatsal, säger Mats.

 

Nyinvesteringar och kompetenscentrum

Företaget satsar på att vara kompletta med laserskärning som huvudmetod och bockning, formning och ytbehandling samt svetsning. Underleverantörer används vid behov vid andra metoder. Montagebiten ökar också stort berättar Mats, både här innan leverans men även ute hos kund. Exempelvis montering av swimmingpooler i rostfritt eller stora behållare för radioaktivt avfall. Ofta är det ju väldigt stora produkter och delar som går ut från oss, säger Mats. De kräver då dessutom rejäla lyftarrangemang och även ofta specialtransport.

 

I produktionen bygger man nu upp kompetenscenter för sina olika tekniker ex all laserexpertis och lasermaskiner på ett ställe, alla kantpressarna tillsammans på ett ställe, svets och efterbehandling likaså. Det blir även en helt ny montagestation och nya ventilationssystem. Flera nyinvesteringar i maskiner har gjorts. 2016 köptes en ny kantpress från TRUMPF och nu är ytterligare en till på gång i april 2018 – en TruBend 5170 samt en fiberlasermaskin som installeras till sommaren.

 

TruLaser 3030 fiber från TRUMPF

Man började för ett tag sen titta på fiberlaserteknik och bestämde dig för en maskin från TRUMPF. Det blir en TruLaser 3030 fiber som levereras i juni som vi ser mycket fram emot att få hit, säger Mats.  TruLaser 3030 fiber är en snabb maskin för alla typer av skärning som imponerar med sin höga flexibilitet och kostnadseffektivitet. Med den kan man kan skära alla plåttjocklekar lönsamt. TruDisk fastkroppslasern möjliggör bearbetning av icke-järnmetaller och ger en bra produktivitetsvinst i tunnplåt. Maskinen är dessutom utrustad och förberedd för att kunna koppla på en fiberkabel till en svetsstation och på så sätt kunna lasersvetsa med samma laserkälla. Vi fastnade för den här maskinen dels för själva tekniken som är överlägsen anser vi samt den här möjligheten att på sikt koppla på lasersvetsning. En perfekt kombo som känns riktigt bra, fortsätter Mats.

 

Maskinen är även utrustad för rörskärning vilket man kommer använda mycket. Vi har haft det tidigare, berättar Mats och det behovet kommer tillbaka nu så vi vill ha det in i huset igen. Många andra så kallade smarta funktioner garanterar högsta tillförlitlighet och prestanda i den här maskinen. På kort tid har nu RFR gjort tre stora maskininvesteringar från TRUMPF och tänker sig att fortsätta på den banan. Kantpressen som installerades 2016 på 320 ton – TruBend 5320 är personalen positiv till och därmed de kommande installationerna också. Vi vet att det är bra grejer som funkar och känner oss trygga med att utbildning, service och support kommer att fortsätta fungera bra här, menar Mats.

 

RFR Solutions 4.0.

Vad gäller tillverkningen tog vi först steget in i 3D världen och har sett över maskinpark och arbetssätt och har gjort flertalet certifieringar där ISO 14000 är nästa steg, berättar Mats. RFR Solutions är sedan tidigare certifierade i enlighet med ISO 9001 och 3834–2. 

Och nu är man igång med nästa fas - RFR Solutions 4.0. Vi har idag välutvecklade system i CAD/CAM och hur vi följer flödet, hur instruktionerna går och hur arbetssättet styrs. I många forum och diskussioner förknippas digitalisering med automation. Vi vill nu visa att upp hur ett företag som inte har egna produkter och inte flyttar ut sin produktion utomlands – istället genom kunskap, digitalisering och nya arbetssätt kan skapa ett oerhört konkurrenskraftigt företag där vi knyter samman marknad organisation och resurser.

Maskinerna är en väsentlig del i digitaliseringen – där TRUMPF för oss är det självklara valet inför RFR Solutions 4.0, enligt Mats. De tillhandahåller detsamma som oss - hög kvalitet och kompetens. Kopplar vi nu samman detta med övriga maskiner och system erhåller vi en helt annan kvalitetssäkring och övervakning av produktionen.

 

Bara början

De första åren var slitiga säger Mats. 2016 kom det stora genombrottet för oss med ett riktigt bra resultat och ännu bättre 2017. 2018 har redan börjat riktigt bra. Och nu med alla satsningar vi gör kan vi ordentligt fokusera på det vi ska och det vi är bra på, säger en nöjd Mats. För att kunna vara där vi är idag måste vi hela tiden jobba med ny kunskap och detta genomsyrar hela företaget. Mats själv har filosofin att alltid utmana ”det går aldrig” till ett ”det  går visst det”. Målet för leveranssäkerhet har vi satt till 90% och uppnådde i ifjol 95% och då har vi inga standardprodukter. Vi har även en hög kvalitetssäkring - reklamationerna ska ligga under 2% mätt per orderrad. Vi ligger på 1,5 nu och nu ska ner till 1, ler Mats.

Här finns ambitioner, man har redan lyckats väldigt bra men fortsätter lika ambitiöst framåt. Det här är bara början.

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
TRUMPF maskin ab

Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Sverige
TRUMPF maskin ab

Tipsa en kollega

0.064