23948sdkhjf

Sverige är på väg in i en stark trend av automatiserade interna transporter

| Medlemsnyhet | Företag Mobile Industrial Robots

En ny trend har gjort en skandinavisk robotproducent till N:o 1 i världen.

Danska MiR – Mobile Industrial Robots – är nu den robottillverkare som har flest kollaborativa mobila robotar levererade runt om i världen. Verksamheten har tredubblat sin omsättning på bara ett år, som ett resultat av en stark trend och intresse för automation av interna transporter – när bl.a. tillverkningsindustrin genom sitt nytänkande planerar om sin logistikför att uppnå stora effektivitetsvinster.

”Många svenska företag och verksamheter ser en möjlighet att effektivisera interna transporter med hjälp av dessa kollaborativa robotar, och som ett mycket bra alternativ till nuvarande lösningar som sker för hand eller med hjälp av olika typer av truckar. Med dessa robotar skapas ett effektivt materialflöde, samtidigt som de anställda kan fokusera på produktionen och mer avancerade arbetsuppgifter - vilket skapar ett mervärde för verksamheten och en viktigt del i Industri 4.0.

Men robotarna är inte bara användbara inom industrin, de kan även användas inom ex.vis. sjukhus, tvätterier, handeln, logistikföretag, hotell och alla andra verksamheter som har interna transporter.” säger Peter Ämström, Key Account Manager och huvudansvarig för MiR i Sverige inom COBOTS Sweden AB.

Trenden bekräftas av den amerikanske robotindustrianalytikern, Frank Tobe på  ROBO Global, LLC.

“Företag använder i allt högre grad mobila enheter för att automatisera transporten av material från a till b, i stället för att använda manuell arbetskraft för den." 

“Den internationella trenden har nu smittat av sig här i Skandinavien, där vi efter en uppstart förra året ser MiR i ett flertal projekt - primärt på de större svenska företagen och även samarbeten med de svenska universiteten och högskolorna.” meddelar Thomas Visti, CEO på MiR 

Kina köper var tredje robot

Blickar man österut blir den nya trenden ännu tydligare för att möta marknaden. I Kina är mycket redan automatiserat, och MiR upplever en stark efterfrågan från både industrin och från hälso- och sjukvårdssektorn. 13% av företagets export går till Kina och förväntas öka till 25% under 2018.

Omkring en tredjedel av de 300 000 industriprobotar som installerats över hela världen 2016 levererades till Kina, enligt International Federation of Robotics.

"Hela Kina arbetar mycket intensivt för att automatisera produktion och processer genom Made in China 2025 planen. För att upprätthålla konkurrenskraften på den globala marknaden måste industrin i Skandinavien vara minst lika skicklig för att använda denna teknik”, fortsätter Thomas Visti.

Godkänd av den globala industrin 

När MiR lyckats med att göra mobila robotar till en beprövad och användbar teknik i branschen globalt, har det uppnåtts genom att fokusera på användarvänliga lösningar och genom att kunna sänka priset. Det har gjort det enkelt och överkomligt att automatisera sin interna logistik, samtidigt som systemet är flexibelt och ändringar kan göras direkt av användarna om det skulle behövas. MiRs kundlista omfattar nu bl.a. multinationella företag som Honeywell, Kamstrup, Airbus, Unilever, Adidas och Flex.

En viktig faktor i MiR:s stora framgång 2017 var lanseringen under våren 2017 av den kraftfulla MiR200, som bär en vikt < 200kg, har en dragvikt på <500kg samt är både ESD-godkänd och renrum certifierad. Under hösten lanserades även ett nytt mycket användarvänligt gränssnitt, vilket har gjort det ännu enklare att programmera och att använda robotarna.

MiR har inledningsvis fokuserat på industrin och sjukhusen, som bedöms vara mest mogna för mobila robotar. Segment som stormarknader, detaljhandel, servicesektorn och logistikbranschen förväntas också bli stora köpare av mobila robotar.

“Att flytta något från ett ställe till ett annat är inte särskilt värdefullt. Så om du kan automatisera transporten, kommer det att resultera i lägre produktionskostnader och effektivare genomströmning. MiR:s robotar är lätta att programmera för att köra förbestämda rutter och uppdrag inom verksamheten. Det ger också möjlighet att möta marknadens krav på automatisering,” - avslutar Thomas Visti.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Mobile Industrial Robots

Emil Neckelmanns Vej 15 F
5220 Odense SØ
Danmark
Mobile Industrial Robots

Tipsa en kollega

0.073