23948sdkhjf

Asbest, en lömsk och farlig fiber

| Medlemsnyhet | Företag Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Asbest orsakar årligen ett hundratal dödsfall i Sverige som en följd av asbestexponering. Det tar 20 – 40 år innan allvarliga sjukdomar som mesoteliom, lungcancer och asbestos uppträder.

Användningen av materialet förbjöds i början av 80-talet men innan dess var asbest ett vanligt förekommande byggmaterial. Asbest användes på grund av dess värdefulla egenskaper som att det tål höga temperaturer, är ljud- och värmeisolerande och har hög tålighet mot kemikalier. Enligt fackförbundet Byggnads finns det ca 400.000 ton asbest i det svenska fastighetsbeståndet.

Det farliga cancerogena asbestdammet frigörs vid renoveringar och rivningar av fastigheter. Det innebär att framför allt personer som arbetar inom byggbranschen riskerar att bli utsatta för de hälsofarliga fibrerna.

Det är därför viktigt att kontrollera om ett byggmaterial innehåller asbest innan en renovering eller rivning  startar. Om materialet vid en analys visar sig innehålla asbest och det finns risk för exponering krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket och speciella skyddsåtgärdet för hanteringen av byggmaterialet. Ansvariga för att säkra byggarbetsplatsen är byggherren, projektörer, BAS-P och BAS-U.

Safe Control Materialteknik har lång erfarenhet av att analysera asbestprover. Vi kan erbjuda analysresultat inom 3 timmar efter mottagande av materialprov. Asbestanalyser kan även beställas via vår webbshop,  safecontrol.nu.

>>Mera information om asbest och asbestanalyser finns på vår hemsida.

>>Arbetsmiljöverkets hemsida, information om asbest.

 Fotot visar asbestförekomst i ett byggmaterial


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Tillgängligheten 1
417 01 Göteborg
Sverige
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Tipsa en kollega

0.063