23948sdkhjf

Miller visar tysk mästarklass

| Medlemsnyhet | Företag EDECO Tool AB

Under två intensiva dagar i mitten av november fanns europeiska partners på plats för att under Innovations 2018 ta del av det senaste inom borr- och frästekniken.

Hösten är årstiden då verktygstillverkare världen över samlar trupperna för att ladda inför det kommande året. Tyska Miller är inget undantag. Under två intensiva dagar i mitten av november fanns europeiska partners på plats för att under Innovations 2018 ta del av det senaste inom borr- och frästekniken. En av de närvarande var värmländska Edeco Tool.

Resan till sydtyska Altenstadt är inte den första för Edecos produktchef Fredrik Carlsson- Reis. Miller och Edeco har en gedigen historia tillsammans.

– Visst är banden till Miller är starka, bekräftar Fredrik Carlsson-Reis. De första kontakterna etablerades redan 1999 och vi har tillsammans gjort en fin resa med Millers kvalitetsverktyg på den svenska industrimarknaden.

HÅRDMETALLVERKTYG FRÅN TOPPMODERN ANLÄGGNING

Miller har under en dryg tjugoårsperiod utvecklats till en världstillverkare av solida hårdmetallverktyg. I en av Europas modernaste produktionsanläggningar utvecklas och produceras borr, pinnfräsar och andra skärande verktyg för krävande industriköpare över hela världen.

– Miller har en utvecklingskraft som vi imponeras av vid varje besök, berättar Fredrik Carlsson-Reis. Man sitter sällan stilla i båten utan står ständigt i frontlinjen med förbättrade material och ny skärteknik. Millers tekniker är samtidigt lyhörda och oerhört intresserade av synpunkter som förs fram från oss och våra kunder.

INNOVATIONS 2018

På Innovations 2018 lades i första hand fokus på borr och pinnfräsar. Med nya patenterade geometrier introducerar Miller en serie högproduktiva verktyg som klarar hög spånavverkning under extremt korta tider. Tester påvisar dessutom väsentliga förbättringar av verktygens livslängd.

– Flera av verktygen har funnits med tidigare men har nu ”vässats” med nya patenterade geometrier, fortsätter Fredrik Carlsson-Reis.

3-SKÄRIG GEOMETRI FÖRBÄTTRAR PRESTANDAN OCH ÖKAR LIVSLÄNGDEN

Produkter som visades extra uppmärksamhet var bland annat den nya 3-skäriga borrserien MEGA-Spike-Drill Steel för bearbetning av stål. Med nya geometrier och utvecklad beläggning förbättrar Miller prestandan och livslängden på ett verktyg som redan tidigare nått stora framgångar på marknaden.

Man introducerar samtidigt TTD Tritan, 3-skäriga borrtoppar för framförallt större dimensioner, 12-32,4 mm 3xD och 5xD.

– 3-skäriga borrtoppar med stabila infästningar är något som Miller är först på marknaden med, deklarerar Fredrik Carlsson-Reis. Löstagbara toppar ger användaren ett allroundborr med fantastisk prestanda för de flesta applikationer.

PINNFRÄSAR FÖR SPECIFIKA ÄNDAMÅL

Inför 2018 kompletteras också Millers OptiMill-serie med nya specialmodeller för specifika til˝ˇlämpningar.

OptiMill Uni-HPC Pocket, med nyutvecklad 3-skärig geometri, är avsedd för avancerad bearbetning i stål, rostfritt och gjutjärn. Verktyget passar utmärkt för urfräsning av fickor i materialet och kan rampas upp till 45o. Serien omfattar verktyg i två längder.

OptiMill Tro PM är en pinnfräs för dynamisk bearbetning med extrema djup upp till 5xD. Serien innehåller fräsar med både 5- och 7-skäriga geometrier.

– Det som presenterades innehåller många förbättringar, konstaterar Fredrik Carlsson-Reis. De nya produkterna har spåndelare som optimerar spånavgången. Differentialdelade skär minimerar samtidigt vibrationerna i verktyget.

DET NYA FINNS TILLGÄNGLIGT REDAN I HÖST

För Edecos del väntar nu arbetet att föra ut de nya produkterna på den svenska och danska industrimarknaden. Redan i början av december finns flertalet verktyg tillgängliga i Edecos webshop.

Samtidigt är arbetet i full gång inom Edecos marknadsteam.

– Även om de nya programmen genomgått omfattande provningar på plats hos Miller, innebär en nyintroduktion för vår del alltid att testa produkterna bland våra kunder, avslutar Fredrik Carlsson-Reis. Den som är intresserad är självklart välkommen att höra av sig.

Medlemsnyhet

Företag
EDECO Tool AB

Gräsdalsgatan 9
Box 2119
650 02 Karlstad
Sverige
EDECO Tool AB

Bilder och video

MEGA-Spike Drill-Steel_Image_CP3A6325OptiMill-Uni-HPC-Pocket_ImageTTD-Tritan_Image

Tipsa en kollega

0.084