Under tryck: Varför design och analys av tryckkärl är avgörande för livsmedelsindustrin
När man utformar en livsmedelsanläggning med fokus på säkerhet, hygien och effektivitet krävs en rad verktyg för att säkerställa framgång över olika discipliner och projektfaser. Även om CAD och vissa analysverktyg är viktiga för att uppfylla kraven, kan man hävda att lösningar för design och analys av tryckkärl är bland de mest kritiska – på grund av strikta branschkrav och den höga risken vid utrustningsfel.
Lösningar för design och analys av tryckkärl är avgörande för många processer och tillgångar i livsmedels- och dryckesindustrin.
I sådana anläggningar är design och analys av tryckkärl nödvändiga för:
- Högtrycksbehandling och pastörisering
- Analys av värmeväxlare och värmeåtervinning
- Systemutveckling kompatibel med ren ånga
- Design av standardiserade munstycken, klämmor och stöd
Ett verktyg som PV Elite® är avgörande för att kunna designa och analysera allt detta på ett säkert och exakt sätt. Att använda manuella metoder som otydliga kalkylblad är både tidskrävande och riskabelt och kan leda till fel – vilket i sin tur ökar risken för allvarliga incidenter. Detta måste undvikas till varje pris – inte bara för att minimera risken för personskador eller dödsfall, utan även för att skydda företagets rykte och skapa möjligheter till tillväxt.
Bättre design ger bättre resultat
Högtrycksbehandling och pastörisering kräver utrustning som är säker och ger konsekventa resultat. För att dessa processer ska vara säkra måste temperaturen hållas jämn under hela behandlingstiden – för att undvika kontaminering och försämrad kvalitet. Produkter som mjölk, yoghurt, fisk och skaldjur, kött och såser kräver temperaturkontrollerad uppvärmning i specialdesignade tankar. PV Elite är ett viktigt verktyg för att designa och analysera sådana tankar enligt gällande regelverk – och för att säkerställa att de fungerar säkert och håller över tid.
Rent och hållbart
Utrustning som är avgörande för livsmedelsproduktion måste ofta tillverkas i specialmaterial för att säkerställa lång livslängd. Detta är särskilt viktigt för produkter med högt syrainnehåll, som apelsinjuice, tomatsåser eller produkter med ättika – som med tiden kan fräta på material som inte håller livsmedelskvalitet.
Genom att använda effektiva lösningar för design och analys av utrustning i rostfritt stål kan man säkerställa både driftsäkerhet och hygien under många år. Det gäller även för storkök, där enhetlig design av sanitetskopplingar, tappkranar och annan utrustning bidrar till både trygghet och konsekvens. Med PV Elite kan ingenjörer standardisera designen över flera kök och anläggningar – samtidigt som de följer de senaste branschkraven.
Höj temperaturen – och sänk kostnaderna
Design av värmeväxlare är avgörande för både driftsäkerhet och kostnadsbesparingar genom värmeåtervinning. Inom livsmedelsindustrin kan värmeväxlare användas för att återanvända värme (eller kyla) mellan olika processer. En process kan till exempel kräva kylning för att hålla en produkt kall, medan en annan samtidigt behöver värme – vilket öppnar upp för effektiv värmeåtervinning.
Denna typ av cirkulär värmehantering kan leda till betydande kostnadsbesparingar och bättre resursanvändning – samtidigt som miljöpåverkan minskas. Med PV Elite kan du vara säker på att dina värmeväxlare är säkert designade och uppfyller alla krav, vilket möjliggör smidig och effektiv integration i anläggningen.
Vill du veta mer om hur Hexagons lösningar för ingenjörsanalys bidrar till säkra och regelverksefterlevande livsmedelsanläggningar?
Ladda ner vår broschyr för livsmedelsindustrin!
Intresserad av att se hur PV Elite kan bidra till stora besparingar inom livsmedels-, energi- eller förnybarsektorn?
Kontakta oss idag!