23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Framtidens smörjolja är tillverkad av gas

| Medlemsnyhet | Företag Univar AB

Varför är det en bra idé att göra om naturgas till smörjolja – och hur gör man? I mer än 100 år har Shell framställt och levererat smörjmedel för underhåll och skydd av många olika typer av motorer, fordon och maskiner.

Gas-to-liquids

Gas-to-liquid-tekniken – eller GtL som den kallas – omvandlar naturgas till flytande bränslen, basoljor för smörjmedel och andra flytande produkter som vanligtvis är gjorda av olja. Tekniken bygger på mer än 40 års forskning, utveckling och kommersiell erfarenhet.

Pärlan vid Persiska viken

Sagan om GtL-oljan börjar i Qatar. Den lilla ökenstaten har tillgång till världens tredje största naturgasreserv, belägen under havet i Persiska viken. År 2006 fick Shell möjlighet att bygga ett gigantiskt raffinaderi i ett ökenområde nära kusten. Raffinaderiet, som går under namnet Pearl, har endast en uppgift: att omvandla naturgas till olja.

Produktionen kom igång så smått år 2011, och i dag är det verkligen full fart. All GtL-olja som Shell levererar till den globala marknaden kommer från just detta raffinaderi.

Naturgasen hämtas upp ur underjorden och pumpas 10 mil ut till kusten och direkt in i Pearl-raffinaderiet. Här silas gasen först och tvättas därefter för att avlägsna alla föroreningar.

I nästa steg genomgår gasen en kemisk process där den omvandlas till paraffinolja. Senare bearbetas paraffinet vidare till smörjolja och andra produkter.

Rena fördelar

  • GtL-olja är lätt att distribuera eftersom den är flytande även vid mycket låga temperaturer.
  •  GtL-olja är renare än konventionell smörjolja. Detta innebär att den lämnar få avlagringar i motorn. En motor som smörjs med GtL-olja ser ren och ny ut, även efter att ha gått flera tusen kilometer.
  •  GtL-olja avdunstar långsammare än konventionell smörjolja. Eftersom avdunstning är den främsta anledningen till att motorerna förbrukar olja, innebär GtL-oljan besparingar för både miljön och ekonomin.
  •  GtL-olja är bättre på att bevara konsistensen och därmed smörjförmågan vid såväl höga som låga temperaturer.
  •  GtL-olja innehåller mycket få föroreningar såsom svavel, vilket är en fördel för miljön.

I dag satsar Shell helt på GtL-olja, och i framtiden kommer alla Shells kvalitetsoljor att baseras på GtL.

I dag hittar du GtL-baserade smörjoljor inom följande varumärken: Shell Advance, Diala, Helix, Ondina, Rimula, Risella och Turbo. Och du kan se fram emot ännu fler under kommande år.

 Univar är Shells officiella distributör av smörjmedel i hela Norden. Det innebär att vi kan erbjuda dig ett komplett sortiment av kvalitetsprodukter från en av världens största smörjmedelstillverkare. I kombination med vår tekniska kompetens, höga servicenivå och kunskap om marknaden, är vi en värdefull samarbetspartner för dig.

 Du kan läsa mer på vår hemsida: läs mer här

Medlemsnyhet

Företag
Univar AB

Kungsgaten 6
Box 4072
211 49 Malmö
Sverige
Univar AB

Bilder och video

Tipsa en kollega

0.062