23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Halvårsbokslut från ZEISS med tvåsiffrig tillväxt

Trots en utmanande marknad lyckades ZEISS-koncernen under perioden 1 oktober 2023–31 mars 2024 nå en omsättning på 5,3 miljarder euro.

ZEISS redovisar återigen ett resultat med tvåsiffrig tillväxttakt. Detta framgår av ZEISS-koncernens nyligen publicerade räkenskaper för första halvåret av räkenskapsåret 2023–2024.

Trots en utmanande marknad med ekonomisk osäkerhet lyckades ZEISS-koncernen under perioden 1 oktober 2023–31 mars 2024 nå en omsättning på 5,3 miljarder euro, vilket motsvarar en ökning med 10 procent jämfört med föregående år. Vinsten före skatt var 739 miljoner euro.

Alla affärsområden bidrog till resultatet. Antalet anställda globalt har ökat med 8 procent till 44 558 personer, och ZEISS har lyckats hålla fast vid att 15 procent av intäkterna är öronmärkta för forskning och utveckling.

Stödjer en grön omställning

Enligt Walther Heger, vd för ZEISS i de nordiska länderna, har ZEISS Nordics bidragit positivt till det resultat som ZEISS-koncernen har uppnått globalt.

– Vi har varit särskilt framgångsrika inom affärsområdet mätteknik (Industrial Quality Solutions). Här har vi, trots en allmän osäkerhet på marknaden, kunnat stötta stora företag i deras gröna omställning inom e-mobilitet, inklusive batteriteknik för elfordon, berättar Walther Heger.

Kraftig tillväxt inom life science

ZEISS Nordics utvecklas också mycket positivt inom affärsområdet läkemedel och medicin, där många företag, framför allt i Danmark, upplever stark tillväxt.

– Det är företag som måste genomföra förändringar för att vara redo inför kommande faser i samhällsutvecklingen. Här har vi styrkan att vår produktportfölj stödjer de megatrender som präglar samhället, inte minst inom life science, säger Walther Heger.

Jakt och natur: Konsumenterna håller igen

Bara inom ett område har ZEISS Nordics märkt att kunderna drar i handbromsen.

– När det gäller produkter inom området jakt och natur, bland annat med produkter som kikare, kan vi konstatera att konsumenterna håller igen. Vi har gjort en stor insats på produktsidan och kan erbjuda en riktigt spännande portfölj och därmed är vi väl förberedda den dagen efterfrågan ökar igen, konstaterar Walther Heger.

Fakta om ZEISS

ZEISS är ett globalt ledande teknikföretag inom optik och optoelektronik. ZEISS utvecklar, tillverkar och distribuerar lösningar för industriell metrologi och kvalitetsmätning, mikroskopilösningar för forskning inom biovetenskap och material samt medicinska instrument för diagnostik och behandling inom oftalmologi och mikrokirurgi. Namnet ZEISS är också synonymt med världens ledande litografioptik som används av chiptillverkare i produktionen av halvledarkomponenter.

ZEISS är verksamt inom fyra affärsområden: Semiconductor Manufacturing Technology, Industrial Quality & Research, Medical Technology och Consumer Markets.

ZEISS-koncernen uppstod som en verkstad för finmekanik och optik, grundad av Carl Zeiss i den östtyska staden Jena 1846. I dag ligger koncernens huvudkontor i Oberkochen i den tyska delstaten Baden-Württemberg. Carl Zeiss Foundation, en av Tysklands största stiftelser som syftar till att främja vetenskap, är ensam ägare till holdingbolaget Carl Zeiss AG.

Carl Zeiss AB
Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5560353608

Tipsa en kollega

0.048