23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

EU-förordning om betaltider i näringslivet nära förestående

Europaparlamentet har nu med stor majoritet röstat för en ”hård” förordning för att motverka orimligt långa betaltider i näringslivet i syfte att stärka SME-företagens konkurrenskraft. Nu är det upp till ministerrådet att också ställa sig bakom för att förordningen ska kunna antas.

– Det är mycket positivt. Framför allt då näringslivet inom EU består av 99 procent små och medelstora företag som behöver tillgång till sin likviditet för att kunna utvecklas och stärka näringslivets totala konkurrenskraft, säger Anders Persson, ordförande för Föreningen för effektiva affärstransaktioner i näringslivet, populärt kallad Betaltider.
FKG är en av föreningens initiativtagare.

I ministerrådet förväntas dock större motstånd, framförallt från länder där det offentliga, till skillnad mot i Sverige, är bland de sämre betalarna.
– Vi får dock hoppas att ministerrådet kommer till ett klokt beslut och röstar för förslaget. Trots en rad olika frivilliga initiativ i ett flertal länder, som uppförandekoden Betaltider i Sverige, så är orimligt långa betaltider fortsatt en av de största utmaningarna för näringslivet. Detta hämmar företagens utveckling och slår hårt mot näringslivets konkurrenskraft i hela Europa, säger Anders Persson och sätter stort hopp till en eventuell EU-förordning.

– Jag vill också betona att även de som varit kritiska till en förenklad reglering har påpekat att en reglering måste ske internationellt för att få avsedd effekt. Detta är en synpunkt som EU-kommissionen tagit till sig och nu tillmötesgått i det lagda förslaget. När förordningen väl är på plats kommer det att kunna utgöra en av hörnpelarna till ett starkt och konkurrenskraftigt Europa som främjar innovation, utveckling och är attraktivt för investeringar, avslutar Anders Persson.

Foto: Poxen

FKG
Lindholmspiren 3
417 56 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Tipsa en kollega

0.031