23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Grundfos minskar energiförbrukning och klimatavtryck med servohydraulisk press från AP&T

Extremt låg energiförbrukning, låg ljudnivå, hög precision och enkelt underhåll gör att världsledande pumptillverkaren Grundfos som första företag i Danmark nu investerar i den senaste generationens servohydrauliska press från AP&T.

Den nya servohydrauliska pressen från AP&T kommer att ersätta en äldre press i en befintlig automatiserad linje som används för kallflytformning av pumpdetaljer. Pressen, som är utrustad med mothållarfunktion och trippelfunktion, ska installeras vid Grundfos produktionsanläggning i Bjerringbro våren 2025. 

– Det är fantastiskt roligt att Grundfos, som vi samarbetat med sedan 1970-talet, än en gång går i täten när det gäller att satsa på ny pressteknologi. Med den senaste generationen servohydrauliska pressar sätter vi en ny branschstandard, säger Peter Karlsson Key Account och Area Sales Manager på AP&T. 

Peter Lund Pedersen, projektledare på Grundfos, ser stora fördelar med AP&T:s teknik.

– När det nu är dags att byta ut en av våra äldre pressar vill vi investera i teknik som ger oss förutsättningar att minska vår energiförbrukning och optimera vår produktionsprocess. Här ger AP&T:s servohydrauliska press flera fördelar som ligger i linje med vår filosofi, säger han.

AP&T:s servohydrauliska press utmärker sig på flera områden. Med toleranser på 0,05 mm ger den en exceptionellt hög repeternoggrannhet. Samtidigt är den väldigt tystgående och kräver ytterst lite underhåll. Men det kanske mest anmärkningsvärda är den låga energiförbrukningen. 

– I våra tester har vi uppmätt energibesparingar på upp till 85 procent i varje slag jämfört med en av våra motsvarande konventionella hydraulpressar. Det är inget mindre än en revolution, både när det gäller klimatpåverkan och driftskostnader, säger Peter Karlsson. 

Att minska energiförbrukningen är också Grundfos huvudsakliga mål med investeringen.

– Vårt krav är en energibesparing på minst 70 procent i praktisk drift. Dessutom förväntar vi oss att få en stabil process, låga underhållskostnader och bättre arbetsmiljö med mindre buller, säger Peter Lund Pedersen. 

Förklaringen till de nya pressarnas egenskaper ligger i själva konstruktionen. Istället för tryckventiler används ett slutet servosystem med få rörliga delar där hastighet, precision och kraft regleras med hjälp av elmotorer. 

– Jag brukar säga att skillnaden mellan vår servohydrauliska press och en konventionell hydraulpress är lika stor som mellan en CNC-svarv och en manuell svarv, säger Peter Karlsson.

Den nya servohydrauliska pressen är också utrustad med ett fritt programmerbart operatörsgränssnitt, vilket innebär att kunden kan skapa egna körmönster för alla sina olika verktyg utan att AP&T behöver programmera om styrsystemet. Det finns idag ingen annan på marknaden som kan erbjuda något liknande.

– Dialogen med Grundfos har inte bara resulterat i en lösning som möter deras behov på alla plan, utan också bidragit till vår produktutveckling. Det är ett väldigt givande samarbete till gagn för båda parter, säger Peter Karlsson. 

Med tanke på den långa relationen mellan de båda företagen föll det sig naturligt för Grundfos att även den här gången vända sig till AP&T. 

– AP&T har under åren levererat ett stort antal hydrauliska pressar till Grundfos och positionerat sig som en viktig partner. När kallflytformningsprocessen implementerades hos Grundfos 1992, var samarbetet med AP&T en viktig del av framgången. Det var därför naturligt för oss att också den här gången vända oss till dem. Som leverantör av våra första pressar för kallflytformning har de stor kunskap om de krav som processen ställer, säger Peter Lund Pedersen. 

Fakta om pressen

  • Servohydraulisk press för kallflytformning.
  • Utrustad med tre servocylinderfunktioner (huvudcylinder 275 ton, mothåll 125 ton, trippel 85 ton).
  • Klarar toleranser på ner till 0,05 mm.
  • Ger energibesparingar på upp till 85 procent jämfört med motsvarande konventionell hydraulpress från AP&T.

Läs mer om AP&T:s servohydrauliska press. 

AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Tipsa en kollega

0.031