23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

PaperShell producerar hållbara fiberkomponenter med AP&T:s linjekoncept

Svenska startupföretaget PaperShell har utvecklat ett unikt cellulosafiberbaserat kompositmaterial, "träplåt", som kan formpressas till såväl plana som komplexa detaljer. Det är hårt, starkt, tål både värme och väta och ger en exceptionellt låg påverkan på klimat och miljö. Egenskaper som gör det till ett högintressant alternativ till artificiella kompositmaterial, metall och vissa plaster. Bilindustrin, tillverkare av sportartiklar, inredningproducenter, arkitekter och tillverkare av elektronikprodukter är några av dem som PaperShell riktar sig till. För att industrialisera tillverkningsprocessen tog företaget 2020 kontakt med AP&T.

– Vi vände oss till AP&T av flera skäl, framförallt därför att det är ett svenskt företag med lång erfarenhet av att möta bilindustrins höga krav, säger Fredrik Westerberg, produktionschef på PaperShell.

De första stegen i det som skulle bli ett spännande samarbete mellan de båda företagen, togs i samband med att svenska forskningsinstitutet RISE testade formning av bio-kompositer i en servohydraulisk press från AP&T. Fredrik Westerberg, som då var anställd på RISE, började tillsammans med AP&T:s team att utforma ett linjekoncept för storskalig produktion av bio-kompositmaterial. Ett arbete som intensifierades under Fredriks ledning när han senare tillträdde som produktionschef på PaperShell. 

Helautomatiskt, flexibelt och energieffektivt  

Med utgångspunkt från det nya materialets specifika egenskaper utvecklade PaperShell och AP&T tillsammans ett helautomatiskt, flexibelt och energieffektivt linjekoncept som gör det möjligt att i samma linje tillverka komponenter för en rad olika applikationsområden på ett rationellt och effektivt sätt. 

– Vi tror starkt på PaperShell och deras nya material. Det är superintressant att få vara med och förverkliga en produktionslösning hela vägen från testmiljö till industrialisering, med de utmaningar det innebär i form av krav på processkontroll och flexibilitet. Att vi nu kan bidra till att skapa mer hållbara komponenter och produkter ligger helt i linje med våra egna hållbarhetsambitioner, säger Patrik Haglund, Business Development Manager på AP&T.

I dagsläget är en produktionslinje igång för testtillverkning i PaperShells fabrik i Tibro. Under 2024 kommer verksamheten att skalas upp och kapaciteten utökas med fler linjer.

Tillverkningsprocessen sker helt automatiskt. Utgångsmaterialet är kraftpapper från rulle som skärs till ämnen som pressas och varmformas. Enligt Patrik Haglund är det kombinationen av värme och tryck i kombination med en binder som skapar "magin”. 

För att minimera behovet av mellanlager sker även märkning, fräsning, stapling och eller avsyning i samma linje. Allt under överinseende av linjens processövervakningssystem som säkerställer att slutprodukterna får rätt kvalitet 

–  Utrustningen håller en teknisk nivå i paritet med våra modernaste presshärdningslinjer som vi levererar över hela världen. Det skapar förutsättningar för en stabil, säker och mycket energieffektiv process, säger han.

Stor tillväxtpotential

Tack vare att linjerna är moduluppbyggda kan de enkelt anpassas efter behov och efterfrågan. Många är intresserade av det mångsidiga materialet och nya idéer om vad det kan användas till dyker upp hela tiden. Vilket innebär att det även finns en stor potential att växa internationellt.

– Genom åren har vi följt många av våra kunder ut i världen. Som väletablerat, globalt verksamt företag skulle jag vilja säga att AP&T väldigt väl riggat för att vara med också på PaperShells resa. Personligen känns det extra kul och utmanande att få chansen att jobba tillsammans med en kund som både är snabb, innovativ och professionell och vet vad som krävs för att kunna växa snabbt!

Även PaperShells vd Anders Breitholtz och hans team är väldigt nöjda med samarbetet.

– AP&T har varit en exemplarisk leverantör och utvecklingspartner på flera plan. Inte minst när det gäller att arbeta smart med hållbarhet. När vi tog upp frågan kom AP&T snabbt fram med en lösning som markant reducerade energiåtgången. Vi följer våra expansionsplaner och det ska bli spännande att se vad vi kan hitta på tillsammans framöver. 

Fakta PaperShell 

  • Svenskt startupföretag, grundat 2021.
  • Har utvecklat ett unikt cellulosafiberbaserat kompositmaterial med mycket låg påverkan på miljö och klimat.
  • Serietillverkning av B2B-komponenter startade 2024.

https://papershell.se/

https://aptgroup.com/

AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Tipsa en kollega

0.031