23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Gjutjärnets fördelar trumfar seghärdat stål

ADI-behandlat gjutjärn kan i många fall ersätta seghärdat stål med lägre totalkostnad för kunden, anser Erik Saviranta, försäljningsdirektör på Bodycote i Finland. – ADI har potential att växa, förståelsen och insikten om processens fördelar ökar.

ADI – ausferritiskt segjärn – utvecklades och patenterades i Finland på 70-talet under namnet Kymenite. I dag är Bodycote i Tammerfors, en av företagets tre enheter i Finland, specialiserade på just ADI och en av de ledande aktörerna i hela Europa. Förklaringen är de tre ugnarna för ADI-behandling, varav två är mycket stora.

– De ugnarna kan ta emot detaljer på upp till två meter i diameter och 2,5 meter långa och med en vikt på upp till tio ton. De är i första hand avsedda för härdning och ADI-behandling av stora maskindelar, kugghjul och axlar, säger Erik Saviranta.

 

Top of the line

ADI-behandlat gjutjärn är, säger Erik, ”top of the line bland gjutjärn” med egenskaper som i första hand ska jämföras med seghärdat stål. Och i den jämförelsen har produkter av ADI-behandlat gjutjärn många fördelar.

– Tillverkningskostnaden är marginellt högre än stål, men produkten har 2-10 gånger längre livslängd, mindre servicebehov, bättre formning, goda egenskaper vid låga temperaturer, 1-5 dB lägre ljud vid kraftöverföring och 10-40 procent lägre vikt, säger Erik Saviranta och fortsätter.

– En viktig egenskap är att ADI är deformationshärdande, att detaljen tar sin slutgiltiga geometriska form vid användning samtidigt som den yttersta ytan härdas. ADI är slitstarkare än seghärdat stål flera gånger djupare än sätthärdade stål där hårdheten sjunker under den härdade ytan.

Utmanar industrin

Trots alla fördelar är ADI-behandlat gjutjärn en mindre del av finska Bodycotes verksamhet. Erik Saviranta pekar på att kännedomen om ADI är relativt låg – ”här kan gjuterierna vara mer aktiva” – och att metoden är kunskapskrävande.

– Den kompetensen har vi och jag utmanar industrin att undersöka ADI:s möjligheter bättre. Jag ser många lämpliga applikationer inom exempelvis fordonsindustrin, kraftöverföring och större konstruktioner som planetbärare för stora vindkraftverk.

Bodycotes nya värmebehandlingscenter i Tammerfors stod färdigt 2008 och har en yta på 3 500 kvadratmeter. Kunderna är i huvudsak finska, men de stora ugnarna lockar även kunder från Sverige, Tyskland och Turkiet.

Fakta ADI

  • Värmebehandlingen av ADI liknar bainithärdning. Efter austenitisering i 815-925 grader, kyls godset till en temperatur av 250-400 grader. Den isotermiska omvandlingen görs vanligtvis i saltbad med en hålltid på två timmar eller mer. Egenskaperna kan styras genom val av temperatur för den isoterma omvandlingen. 
  • En lägre omvandlingstemperatur ger en finare struktur som ger hög hållfasthet och nötningsbeständighet, men låg seghet. Brottgränsen kan vara upp till 1600 MPa, medan brottförlängningen är högst omkring en procent. 
  • En högre omvandlingstemperatur ger en grövre struktur med hög utmattningshållfasthet och seghet. En brottgräns omkring 900 MPa kan kombineras med brottförlängning på 10-15 procent.

För mer information kontakta Erik Saviranta eller Jan Ekberg.

Bodycote AB
Box 124
Besöksadress: Spadegatan 23
424 23 Angered
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5560778028

Tipsa en kollega

0.031