23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Tibnor levererar armering med marknadens lägsta CO2-avtryck

Som ett led i det ständigt pågående arbetet med att minska sitt klimatavtryck introducerar Tibnor nu ett armeringsjärn med marknadens lägsta CO2-avtryck. Initiativet är ett samarbete med Peab. Tillsammans har Tibnor och Peab beställt 2,5 tusen ton av produkten vars CO2-avtryck är betydligt lägre än Europasnittet för dessa produkter.

Stålbranschen står inför stora utmaningar i arbetet med att ställa om till en grönare produktion. Samma sak gäller byggbranschen, som är en av våra mest klimatintensiva branscher. Tibnor har redan tagit ett stort antal viktiga kliv för att minska koldioxidavtrycket i sin leveranskedja, inte minst genom att erbjuda stålsorten SSAB Zero för plåt och hålprofiler och utbytet av hela balksortimentet till låg CO2. Nu går Tibnor ytterligare ett steg i rätt riktning och introducerar armeringsjärn med marknadens lägsta CO2-avtryck. 

Betydligt mindre CO2-avtryck

Armeringsjärnet, som anlände med båt till hamnen i Köping i mitten av februari, kommer från den spanska tillverkaren Megasa och mäter i klimatdeklarationer upp ett avtryck på endast 182 CO2-ekvivalenter per ton, vilket är den lägsta på marknaden. 

– Snittet i Europa ligger på närmare fyra gånger så mycket för den här typen av armeringsjärn, så detta är en väsentlig skillnad, säger Magnus Hyll, category manager på Tibnor med ansvar för inköp av bland annat armering.

Resultatet av gott samarbete

Att det nya armeringsjärnet med lägre CO2-avtryck nu kommer till den svenska marknaden är resultatet av ett långt samarbete mellan Tibnor och Peab. De två företagen har arbetat tillsammans under över ett decennium, båda med stort fokus på hållbarhet och med höga krav på leverantörerna.

– Vi har ett tight samarbete med Tibnor som, utöver att förse oss med armering och stålprodukter, även har samma stora intresse för att sänka sina koldioxidutsläpp som vi på Peab, säger Jamil Dagher, kategorichef för stål och armering på Peabkoncernen. 

Skannat marknaden

Tillsammans har Tibnor och Peab skannat marknaden i Europa under flera år och ställt krav på stålverken. I början var det betydligt trögare att få gehör, men ju fler aktörer som ställer krav desto viktigare inser leverantörerna att det är att möta kundernas miljökrav. Att Peab och Tibnor nu får ta emot sin första leverans av armering med betydligt lägre CO2-avtryck är enligt Jamil Dagher en stor vinst. 

– Det är ett klockrent steg i rätt riktning för oss och något som bidrar till Peabkoncernens mål att halvera koldioxidutsläppen från insatsvaror till 2030.

Sverige i framkant

Byggbranschen i Sverige ligger långt fram i arbetet med att minska sitt koldioxidavtryck och att ställa krav på sina leverantörer vad gäller klimatpåverkan jämfört med övriga Europa, påpekar Magnus Hyll. Men nu börjar även resten av Europa att komma i kapp, vilket är glädjande. 

– För några år sedan var det många leverantörer i södra Europa som knappt visste vad en EPD var, men i takt med att allt fler företag nu ökar sina klimatkrav så måste leverantörerna hänga med, precis så som Megasa nu har gjort. I dag anser många kunder att ett lågt värde på produktens EPD är viktigare än ett lågt pris. Det är väldigt positivt, säger Magnus Hyll.

Armeringsjärnet med lägre CO2-avtryck finns att beställa i flera olika dimensioner. Kontakta oss på Tibnor vid intresse!

Tibnor AB
Sundbybergsvägen 1,
Box 600
169 26 SOLNA
Solna stad
Sverige
VAT nummer: SE5560044447

Tipsa en kollega

0.032