23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Panasonic medverkar i sökandet efter försvunna personer i Sverige

Ett nytt sponsrat fordon sätter en helt ny standard för att lokalisera de tusentals människor som varje år rapporteras som saknade i Sverige.

Fordonet är det i särklass mest avancerade i Skandinavien när det gäller teknik som gör det möjligt för personal att söka efter försvunna personer. Själva bilen är en Volkswagen-skåpbil som är utrustad med en infraröd värmekamera från FLIR, monterad ovanpå bilen. Kameran kan roteras 360 grader och lutas 90 grader och fungerar som ett par oerhört känsliga ögon, även på natten. När man till exempel söker efter en försvunnen person i skogen så identifierar och markerar kameran allting som inte hör hemma naturligt i skogen.

Bilden sänds sedan till Panasonic Toughbook-surfplattan inne i bilen, varifrån kameran styrs. I detta läge kan personalen stanna bilen och påbörja sökandet till fots med mycket större sannolikhet att faktiskt hitta den saknade personen, eftersom det oidentifierade föremålet är markerat med gult på skärmen. Lätt att se och lätt att hitta. 

Livräddande teknik 
Både bilen, kameran och surfplattan är en del av sponsringssamarbeten med Missing People, och Missing Peoples insatsledare och verksamhetsledare Martin Persson är mycket entusiastisk över potentialen.

”Det här fordonet och dess teknik kommer utan tvekan att spela en avgörande roll när det gäller att återknyta kontakten mellan försvunna personer och deras nära och kära. Vi känner oss oerhört lyckligt lottade som har kunnat göra samarbetsavtal som ger oss toppmodern utrustning som denna. Mina förhoppningar är mycket höga och jag förväntar mig definitivt att fordonet kommer att bidra till att rädda liv”, säger Martin Persson, som driver ett eget företag i Umeå och arbetar för Missing People vid sidan om. I flera timmar varje dag. 

”Jag har en son med Downs syndrom och när han var liten hade han en förmåga att springa iväg och gå vilse. En dag var vi vid en sommarstuga när han försvann. Jag hittade honom i sjön, väldigt nära att drunkna, så jag vet hur det känns när en familjemedlem försvinner. Det är därför jag ägnar så mycket tid åt att arbeta för Missing People”, förklarar Martin Persson, som arbetar med allt från att organisera och planera interna utbildningar till att hitta potentiella partner och säkra sponsoravtal – samt naturligtvis att delta i och leda sökandet efter försvunna personer.

Enligt Martin Persson är surfplattans tålighet oerhört viktig, eftersom sökandet efter försvunna personer görs under alla slags förhållanden och inte nödvändigtvis i en bil. Sökningar kan ske i extremt mycket snö och regn, och både med båt på vattnet och på en snöskoter djupt inne i skogen. Dessutom är batteritiden avgörande när man arbetar utomhus i flera timmar eller till och med dagar i sträck. 

Modern teknik kan göra underverk
Enligt den svenska polisen anmäldes cirka 27 000 personer försvunna i Sverige under 2022 – och siffran fortsätter att stiga. I de flesta fall rör det sig om äldre personer med demens. Oroväckande nog rapporteras också ett ökande antal ungdomar i åldern 11–16 år som försvunna, på grund av bland annat depression och psykisk ohälsa.  

Därför kan arbetet som utförs av organisationer som Missing People inte överskattas, enligt Stefan Lindau, Country Manager i Norden för Panasonic Toughbook. 

”Vi är väldigt ödmjuka inför att vara med och lokalisera försvunna personer i Sverige. De verkliga hjältarna här är de tusentals frivilliga som ägnar hundratals timmar åt att hjälpa andra. Men naturligtvis är detta också ett exempel på hur man kan göra världen bättre genom att tillämpa modern teknik i vardagliga situationer”, säger Stefan Lindau. 

Missing People är en ideell organisation som hjälper familjer och polismyndigheter att hitta försvunna personer över hela Sverige. Organisationen finns i 23 regionala svenska avdelningar. Fler än 70 000 volontärer delar med sig av sin tid för att hjälpa familjer att återknyta kontakten med sina nära och kära.

Du kan anmäla dig som volontär på Missing Peoples webbplats her: https://www.missingpeople.se/. När en person försvinner i ditt område bli du då kallad via SMS att delta i en omedelbar sökning. I de flesta fall är de första 24 timmarna avgörande när det gäller att hitta saknade personer.

digitalPR
Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark

Tipsa en kollega

0.062