23948sdkhjf

Nästa generation träforskare till Torsås!

| Medlemsnyhet | Företag YASKAWA Nordic AB

ProWOOD är träindustrins forskarskola. Den ser till att träindustriföretag och högskola/universitet samarbetar för att bedriva forskning kring problem som småländska träföretag vill lösa.

– Vi är ett gäng från olika länder, säger Steffen Landscheidt, industridoktorand på Yaskawa Nordic AB som själv kommer från Stuttgart i Tyskland. Han föreläser regelbundet för Yaskawas räkning och arbetar med robotautomation för träförädlande företag.

– Det är spännande att vara en del av ProWOOD, säger Heleen de Goey, som kommer från Nederländerna och är doktorand hos forskningsinstitutet Swerea IVF där hon fokuserar på design för den tillverkande och produktutvecklande industrin. Framförallt eftersom vi doktorander bidrar inom helt olika områden, men som totalt främjar träindustrin, fortsätter hon.

För koordinering av samarbetet mellan företag och industri ansvarar Johan Palm, Träcentrum, som förklarar att gruppen har samlats för att hålla workshop och doktorandpresentationer.

– Trä är Sveriges största exportnäring alla kategorier. Sätt en passare i Nässjö och rita en cirkel med 15 mils radie. Här finns 75 procent av landets snickeriföretag, ledande trähustillverkare, möbelindustri samt mängder med sågverk. I smålandslänen är den trärelaterade industrin ryggraden som håller hela samhällen på fötter. Vår uppgift är att bidra och verka för industriell utveckling och kompetensförsörjning för denna viktiga industrigren, säger han.

I samband med träffen besöker industridoktoranderna och deras handledare både Yaskawa Nordic AB och Spring Systems AB.

 

FAKTA: ProWood Företagsforskarskolan är en gemensam satsning av Jönköpings Tekniska Högskola, Linnéuniversitetet, KK-stiftelsen och en rad företag. I ProWOOD deltar Flexator, Inwido, BWG Homes, SP Trä, Swerea IVF, Södra och Yaskawa.
ProWood är en arena för utveckling, utbyte och spridning av kunskap relevant för träindustrin. Fokus ligger på industriell produktframtagning med praktisk tillämpning inom träindustrin genom företagsspecifika projekt. Produktframtagning avser utveckling och tillverkning av fysiska produkter med tillhörande tjänster, och omfattar hela kedjan från idé till färdig produkt.
Finansiering av KK stiftelsen, deltagande företag, Träregion Småland och deltagande lärosäten.
Forskarskolan startade hösten 2014.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För ytterligare information kontakta Katarina Ketzénius, katarina.ketzenius@yaskawa.eu.com eller 0730-79 89 32.


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
YASKAWA Nordic AB

Box 504
Besöksadress: Spångatan 4
Leveransadress: Verkstadsgatan 2
385 25 TORSÅS
Sverige
YASKAWA Nordic AB

Tipsa en kollega

0.088