23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nytt återvinningsinitiativ stöder verktygscirkularitet

Uppgraderingar av Sandvik Coromants återköpsprogram gör återvinning ännu enklare för kunderna

Sandvik Coromant – experten på skärande bearbetning och bearbetningsverktyg– och hela Sandvikgruppen lanserar tillsammans ett uppgraderat program för verktygsåtervinning. Det framgångsrika befintliga programmet ligger till grund för det nya återköpsprogrammet, som kommer att göra det ännu enklare för kunderna att återvinna förbrukade hårdmetallverktyg, så att cirkulariteten i försörjningskedjan kan öka kraftigt. 

Sandvik Coromant främjar återvinning av hårdmetall sedan årtionden tillbaka. 1997 förvärvade Sandvik den världsledande volfram- och volframkarbidproducenten Wolfram Bergbau und Hütten, och parallellt startades ett återköpsprogram för återvinning av hårdmetallmaterial. Programmet används fortfarande

och har blivit en central del av Sandvik Coromants produktionscykel. Inom ramen för programmet kan kunderna sälja tillbaka sina förbrukade verktyg till Sandvik Coromant. Materialet extraheras och återanvänds för tillverkning av nya skärverktyg, vilket innebär att ”materialcirkeln” sluts. 

Efter att pulvret har extraherats genomgår det en kemisk reningsprocess så att man får fram ett ämne med samma egenskaper som rå volfram från gruvan. Även andra ämnen i hårdmetallen tas om hand på ett hållbart sätt. Till exempel utvinns kobolt från de begagnade verktygen och skickas vidare till ett annat företag för återvinning. Sandvik Coromants återvinningsprogram tar emot hårdmetallverktyg från alla tillverkare.

I och med uppgraderingen av programmet kommer Sandvik Coromants kunder att kunna dra fördel av en effektiviserad och datadriven återvinningsprocess. Kunder som vill sälja sina förbrukade verktyg till Sandvik Coromant kan logga in på en onlineportal och direkt få ett prisförslag för den tänkta återvinningsvolymen. På portalen kan man även beställa återvinningsförpackningar och boka en tid för upphämtning av verktygen. Portalen ger också information om hur stora koldioxidutsläpp som förhindras tack vare den aktuella metallåtervinningsvolymen, så att kunden får en uppfattning om åtgärdens inverkan på miljön.

För att förenkla logistiken kring återvinningsverktygen samarbetar Sandvik Coromant med marknadsspecifika transportföretag. Återvinningstjänstens användare kan beställa behållare, få ett prisförslag och använda en automatisk funktion för transport utförd av auktoriserade företag. Målet är att förenkla återvinningen så mycket som möjligt.

”95 % av ett använt hårdmetallskär kan återvinnas. Volfram utgör ungefär 75 % av den hårdmetallen”, berättar Antonia Dåderman, programansvarig för EPMO hos Sandvik Coromant. ”Hållbarhet är viktigt för Sandvik Coromant och kunderna – med vårt program kan vi hjälpa dem att nå sina hållbarhetsmål genom att sälja tillbaka förbrukade hårdmetallverktyg i en mycket smidig process. Tillsammans med våra kunder och partners tar vi ansvar för miljön.

Till exempel vet vi att den beräknade totala reserven av volfram i världen är cirka sju miljoner ton – motsvarande 100 års förbrukning. Det innebär att vi måste hitta sätt att säkra försörjningen av ämnet, som är en grundläggande ingrediens i hårdmetall, samtidigt som vi försöker minimera dess miljöpåverkan. Genom att uppgradera återvinningsprogrammet vill vi göra kunderna medvetna om fördelarna med återvinning. De kan direkt se hur mycket pengar de tjänar på återvinningen och får samtidigt insikt i hur stora koldioxidutsläpp som förhindras. Det handlar om att tydligt presentera återvinningens fördelar – för både lönsamhet och miljö – på ett så effektivt sätt som möjligt.”

Globala testversioner av det uppgraderade återvinningsprogrammet är under utveckling. Utrullning till alla kunder ska ske under 2025. För mer information om hur Sandvik Coromant främjar cirkulär tillverkning genom sitt återvinningsprogram, besök webbplatsen. 

SANDVIK Coromant Sverige AB
Box 12
164 93 Kista
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563507846

Kontaktperson

AS

Tipsa en kollega

0.094