23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Framtiden är redan här – i fossilfritt stål

För besökarna i SSAB:s monter på Elmia Subcontractor är det ett ämne som överskuggar alla andra – det fossilfria stålet. Och det är redan här, berättar Thomas Hörnfeldt, Vice President Sustainable Business.

– Vi introducerade vårt återvunna stål, SSAB Zero, som produkt i mars i år och ända sedan 2021 har vi levererat SSAB Fossil-free från vår pilotanläggning i Luleå där vi har en fossilfri produktion baserad på Hybrit-teknologin, förklarar Thomas Hörnfeldt.

Flera av SSAB:s partners i omställningen har därmed fått viss tillgång till det fossilfria stålet, däribland Scania och Volvo Trucks.
– Köper du en eldriven tung lastbil från Volvo idag kan du, om du ha tur, få en lastbil där delar av chassit består av fossilfritt stål, berättar Thomas.

SSAB levererar också redan idag fossilfritt metallpulver för additiv tillverkning.

Stor efterfrågan bland underleverantörer
Dessutom har världens första fossilfria konsumentprodukt lanserats.

– Det är ett svenskt företag, TRIWA, som tagit fram en klocka med fossilfritt stål i boetten och ett armband som är tillverkat av återvunnen havsplast, berättar Thomas Hörnfeldt.

Efterfrågan på fossilfritt stål är stor bland svenska underleverantörer. SSAB planerar att leverera i kommersiell skala omkring år 2026. Den fossilfria järnsvampen ska produceras i en demonstrationsanläggning i Gällivare i anslutning till LKAB:s gruvor.

Två av SSAB:s anläggningar i USA bedriver redan, med hjälp av vindkraftbaserad el och biogas, utsläppsfri produktion av ny råvara baserad på återvunnet stål. 2026 kommer en liknande anläggning att vara i gång i Sverige.
– Med tanke på att stålindustrin har sett likadan ut sedan 1300-talet så går utvecklingen otroligt fort, konstaterar Thomas Hörnfeldt.

Världsledande inom fossilfritt stål
Och det finns en tydlig deadline. 2030 räknar SSAB med att vara ett fossilfritt företag, helt i enlighet med de kundkrav som också ställs. Frågan är vad det innebär för SSAB:s position globalt sett när det gäller hållbarhet inom stålproduktion?
– Med all ödmjukhet kan jag konstatera att vi i SSAB är världsledande när det gäller det fossilfria stålet. Vi har haft vår pilotanläggning i drift sedan 2020 och det är ingen annan som åstadkommit det, säger Thomas Hörnfeldt.

Att i det här sammanhanget vara ett svenskt företag har en stor fördel, menar han.
– Vi har det svenska elnätet bakom oss, vi har tillgång till ren el som behövs för att göra den här resan. Det är en fördel för Sverige.

Viktigt att vara tillgängliga på mässan
SSAB är mångåriga utställare på Elmia Subcontractor där man möter ett stort antal av sina kunder inom tillverkande industri.
– Det är viktigt för oss eftersom det är just en underleverantörsmässa. Företag som Volvo och Scania har höga hållbarhetsmål, de vill att deras underleverantörer ska använda fossilfritt stål, och därför är det viktigt för oss att vara här och att vara tillgängliga, säger Thomas Hörnfeldt.

Elmia Subcontractor
Box 6066
550 06 Jönköping
Jönköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563542413

Kontaktperson

Helena Åhs
Kommunikationsansvarig
+46 036-152090 helena.ahs@elmia.se

Tipsa en kollega

0.031